w , ,

W jakich technologiach sadownicy przechowują swoje jabłka ?

foto: istockphoto

Zbiory już dawno za nami. Warto więc zadać sobie pytanie: W jakich technologiach sadownicy przechowują swoje jabłka? 

W ankiecie na dzień 11.12.2021 r. (godzina 21:00) wzięło w niej udział 302 osoby.

Zdecydowana większość, bo aż 39% (118 osób) wskazało „chłodnię zwykłą”, niewiele mniej, bo 33% (100 osób) „kontrolowaną atmosferę (KA)”, niecałe 20% (59 osób) „ULO” (ang. Ultra Low Oxygen), 7% ankietowanych (21 osób) „w ogóle nie przechowuje jabłek”, nieco ponad 1% (4 osoby) swoje owoce przechowują w „DKA (Dynamicznie kontrolowana atmosfera)”.

U niektórych czytelników pojawiły się wątpliwość czy aby wszyscy wiedza czym charakteryzują się ww. technologie.

„Jeszcze trzeba wiedzieć, jakie są różnice między KA a ULO” – pisał Pan Radosław

Dlatego postanowiliśmy przybliżyć Państwu trzy najbardziej popularne technologie przechowywania na podstawie wyników uzyskanych w ankiecie.

Chłodnia zwykła

W odróżnieniu od typowej przechowalni sadownik, może w niej w pełni regulować temperaturę wewnątrz komory, jak i regulować wilgotność powietrza.

Kontrolowana atmosfera

Jest już trochę bardziej zaawansowana od pierwszej technologii. W tej technologii owoce przechowywane są w znacznie obniżonej ilości tlenu (O2), wielokrotnie wyższej ilości dwutlenku węgla (CO2) i większej ilości azotu (N2) w porównaniu do normalnej atmosfery. Zazwyczaj skład atmosfery w technologii KA wygląda następująco: do 3% O2 i do 5% CO2; pozostałą część do 100% stanowi N2.

ULO (ang. Ultra Low Oxygen) – bardzo niskie stężenie tlenu

Jest to modyfikacja kontrolowanej atmosfery, polegająca jak sama nazwa wskazuje
na przechowywaniu owoców w bardzo niskim stężeniu tlenu. Zazwyczaj skład atmosfery
w technologii ULO wygląda następująco: 1,5% CO2 : 1,5% O2 ; pozostałą część ok. 97% stanowi N2. W tej technologii wszystkie parametry atmosfery są ściśle kontrolowane.
W porównaniu do technologii omawianych powyżej zapewnia najdłuższe przechowywanie owoców, przy jednoczesnym zachowaniu ich wysokiej jakości. Do wad tej technologii można zaliczyć brak specyficznego aromatu jabłek.

Zarówno kontrolowana atmosfera (KA), jak i ULO wymagają komór o bardzo dużej gazoszczelności. Dlatego tak ważne jest, aby sadownicy co roku przed rozpoczęciem sezonu sprawdzali gazoszczelność swoich komór – zwłaszcza jeśli obiekty zostały wybudowane jakiś czas temu. W tym celu można wykonać test szczelności komory z wykorzystaniem
tzw. u-rurki.
Jeden wężyk umieszczamy w otworze w drzwiach (kranik), drugi koniec rurki mocujemy na drzwiach (w rurce jest woda). Tworzymy nadciśnienie (20 mm), obserwujemy kiedy poziom wody spadnie do (10 mm). Należy obliczyć czas, w jakim to nastąpiło. Jeśli zajęło to 20 minut (możemy przechowywać owoce w KA), jeśli w ciągu 30 minut (możemy przechowywać owoce w ULO).

UWAGA!

Należy zawsze zachowywać OSTROŻNOŚĆ, ze względu na niskie stężenia tlenu panujące w komorach przechowalniczych, które jest BARDZO NIEBEZPIECZNE DLA ZDROWIA I ŻYCIA CZŁOWIEKA

autor: Maria M.

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

GIPHY App Key not set. Please check settings

Podwójna oś w opryskiwaczu? Za i przeciw… Sadownicy odpowiadają!

Małe akumulatorowe piły – idealne do walki z rakiem w sadach!