Czy ceny za jabłka rosną? Czy Ukraina kupuje Polskie jabłka? Jakie mamy zapasy jabłek w UE?

Niezwykle chłodna wiosna 2019 r. doprowadziła do niezwykłych zmian na rynku owoców w UE.

Nudny i zbyt tradycyjny owoc, który jest jabłkiem dla młodych konsumentów w Europie, w ostatnich latach traci konkurencję dla egzotycznych owoców oraz jagód. W rezultacie, jak informowaliśmy wcześniej, światowy handel jabłkami przestał rosnąć, pomimo ciągłego wzrostu produkcji, podczas gdy światowy handel jagodami przekroczył handel jabłkami.

Jednak wiosna 2019 r. nagle wywróciła wszystko do góry nogami. Rekordowe zbiory jabłek w 2018 r. W Polsce i wielu krajach UE doprowadziły do ​​tego, że od 1 kwietnia zapasy jabłek w UE pozostały rekordowo wysokie. Podobną sytuację zaobserwowano na Ukrainie. Mołdawia, dzięki dostępowi do rynku rosyjskiego, była w stanie uniknąć tego problemu, ale nawet tam sezon był daleki od tego, jak wielu chciało – ceny były rekordowo niskie.

W drugiej połowie kwietnia i na początku maja, kiedy tradycyjnie popyt na jabłko spada z powodu wejścia wczesnych jagód i owoców, sytuacja uległa znacznym zmianom. Niskie temperatury powietrza opóźniły dojrzewanie owoców w wielu krajach południowej i środkowej Europy i doprowadziły do ​​pogorszenia ich smaku i wyglądu, co sprawiło, że konsumenci często wybierają tradycyjne jabłko, zwłaszcza, że ​​jego ceny były bardzo przystępne. Oprócz jagód korzyści odniosły również banany – ich sprzedaż była również niezwykle wysoka.

Średni wzrost cen hurtowych jabłek, według monitoringu cen hurtowych EastFruit, osiągnął 31%, chociaż wcześniej oczekiwano, że ceny jabłek w maju mogą spaść pod wpływem rekordowych zapasów i spadku popytu. Doprowadziło to nawet do intensyfikacji importu jabłek na Ukrainę, głównie z Polski, ponieważ nagle nie było wystarczająco wysokiej jakości produktu.

„Według naszych szacunków, w maju wielkość rynku jabłek była rekordowa w całej historii. Było to ułatwione zarówno przez wyjątkowo niskie ceny samego jabłka, jak i znaczną różnicę w cenach detalicznych jabłek i innych rodzajów owoców, co sprawiło, że produkt ten był najbardziej przystępny ”, mówi Kateryna Zvereva, dyrektor ds. Rozwoju Ukraińskiego Stowarzyszenia Owoców i Warzyw (UPOA).

Polska, gdzie zapasy były katastrofalnie wysokie, zdołała podnieść ceny jabłek. Według danych EastFruit dotyczących monitorowania cen hurtowych, cena jabłka w Polsce wzrosła w maju średnio o 15%, podczas gdy polscy uczestnicy rynku zauważyli, że ceny wzrosły w dużej mierze ze względu na bezprecedensowy poziom popytu krajowego. Jedynym rodzajem jabłek, które praktycznie nie wzrosły w Polsce, było Idared.

We Włoszech, gdzie wszyscy z reguły konsumenci mają duży wybór lokalnych truskawek i wiśni, a także moreli, a nawet brzoskwini i nektaryny, w ostatnim tygodniu maja praktycznie nie było sprzedaży wysokiej jakości wiśni. Inne rodzaje owoców były w sprzedaży, ale ich jakość pozostawiała wiele do życzenia.

„Włoskie stowarzyszenia branży owocowej liczą straty. Według różnych szacunków, ze względu na zimną deszczową pogodę w kraju, utracono nawet połowę upraw czereśni, a uprawy wczesnej moreli, brzoskwini i nektaryny uległy znacznej zmianie ”- powiedział Andrei Jarmak, ekonomista w dziale inwestycji Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

„Jednocześnie włoscy producenci jabłek są bardzo zadowoleni ze sprzedaży w maju – zauważają, że rynek krajowy, na który nie mieli wielkiej nadziei, stał się priorytetem w maju, podczas gdy zazwyczaj w tym okresie eksport jabłek jest główną sprzedażą”, zauważa Ekonomista FAO.

źródło: east-fruit

UDOSTĘPNIJ
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.