w

Czy truskawki są zdrowe?

Sezon na truskawki właśnie trwa. Owoce te zachwycają walorami zarówno smakowymi, jak i estetycznymi. W czasie sezonu warto spożywać je w określonych ilościach i pod różnymi postaciami, ponieważ jest to bardzo pozytywny wpływ na zdrowie.
Historia truskawek sięga początków XVIII w. Te soczyste owoce powstały ze skrzyżowania dwóch odmian poziomki – chilijskiej (Fragaria chiloensis) z wirginijską (Fragaria virginiana). Początkowo, ze względu na bardzo wygórowaną ceną, nie wszyscy mogli sobie na nie pozwolić. Obecnie truskawki są powszechnie dostępne i przyjmuje się, że istnieje blisko 2000 różnych odmian tych owoców, które różnią się między sobą smakiem, wyglądem (wielkością, kształtem, barwą) i zapachem.
Oprócz wspaniałego smaku i aromatu, truskawki to cenne źródło składników odżywczych. Jedna szklanka pokrojonych truskawek zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Jak wiadomo, witamina C jest bardzo ważnym składnikiem diety, który wspomaga odporność organizmu, zmniejsza podatność na zakażenia bakteryjne i wirusowe, przyspiesza gojenie ran, korzystnie wpływa na naczynia krwionośne i zapobiega powstawaniu miażdżycy. Truskawki są również dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspiera perystaltykę jelit, zapobiega występowaniu zaparć, pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL i triglicerydów we krwi, chroni przed występowaniem nowotworów jelita i pomaga utrzymać prawidłową masę ciała.
Truskawki, dzięki dużej zawartości antyoksydantów odznaczają się jedną z najwyższych aktywności przeciwutleniających wśród owoców. Zawdzięczają to sporej ilości witaminy C, kwasu elagowegooraz kwasów fenolowych i flawonoidów, w tym głównie z grupy antocjanów. Jak wiadomo antyoksydanty posiadają moc zdrowotną – wspierają układ odpornościowy, działają prewencyjnie w chorobach nowotworowych, zmniejszają prawdopodobieństwo tworzenia blaszek miażdżycowych, pomagają chronić organizm przed niektórymi chorobami naczyń krwionośnych oraz wspomagają nas w walce z zapaleniami czy chorobami reumatologicznymi. Oprócz tego, truskawki są źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E, PP, a także żelaza, fosforu, magnezu i manganu.
Korzyści wynikające z konsumpcji truskawek są nieocenione, dlatego też ich spożycie zalecane jest w profilaktyce i w leczeniu wielu chorób. Pamiętajmy, że najwyższą wartością odżywczą charakteryzują się owoce truskawek spożywane w postaci świeżej, bez obróbki cieplnej, także pod względem aktywności przeciwutleniającej. Pamiętajmy również o dokładnym umyciu przed spożyciem warzyw i owoców pod bieżącą wodą.
Truskawki mają również właściwości wspomagające odchudzanie, gdyż są owocami niskokalorycznymi – 100 g truskawek to około 30 kcal. Co więcej zawierają w swoim składzie pektyny usprawniające pracę jelit, kwasy organiczne przyspieszające przemianę materii, enzym bromelinę, który przyspiesza metabolizm tłuszczów i węglowodanów. Owoce te wspomagają także nasze nawodnienie, gdyż w ok. 90% składają się z wody.
Truskawki mają również właściwości wspomagające odchudzanie, gdyż są owocami niskokalorycznymi – 100 g truskawek to około 30 kcal. Co więcej zawierają w swoim składzie pektyny usprawniające pracę jelit, kwasy organiczne przyspieszające przemianę materii, enzym bromelinę, który przyspiesza metabolizm tłuszczów i węglowodanów. Owoce te wspomagają także nasze nawodnienie, gdyż w ok. 90% składają się z wody.
źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Czy ceny za jabłka rosną? Czy Ukraina kupuje Polskie jabłka? Jakie mamy zapasy jabłek w UE?

Wciąż stoi woda w sadach!