w

Co w tym roku z „czarnym złotem”? 2 zł za czarną porzeczkę?

Sezon  plonowania czarnej porzeczki zapowiadał się obiecująco do momentu przymrozków, które ograniczyły plony na krzakach. Rolnicy informują, iż z areału około 1,5ha mogą  w najlepszym wypadku spodziewać się zaledwie w  tony owoców. Rolnicy informują:

„…na 5-7 letnich krzakach katastrofa. Sporo zależy od lokalizacji bo na jednej wsi w promieniu kilku kilometrów różnice ogromne.”

Przetwórnie i skupu zdają sobie sprawę, że owoców nie ma w tym roku i zakup tego czarnego złota od rolników będzie wiązał się z wyższą ceną (niż przez ostatnie kilka lat). Pojawiły się również pierwsze spekulacje między plantatorami uprawy czarnej porzeczki o cenach sięgających 2zł za 1 kg.

Gospodarze sami mówią, iż przy plonie 1,5 tony z ha nie będzie opłacało im się zbierać czarnej porzeczki jeśli  przetwórnia nie zapłaci odpowiednich pieniędzy.

„… za 40 groszy nikt nie będzie ani rwał ani kombajnował…”

Wielu rolników również otwarcie mówi o dwóch wariantach na ten rok: rozdrabniacz albo kombajn. Oznacza to, że jeśli cena nie będzie wysoka – bardzo wielu rolników będzie likwidować tą uprawę. Czemu? Ponieważ uprawa czarnej porzeczki praktycznie od kilkunastu lat jest nie opłacalna.  Nawet jeśli jeden rok zapłaci to nie jest w stanie pokryć kosztów finansowych pozostałych, gdzie dokładamy do interesu.

„Ja się bawię od 20 lat. Ostatnie lata niestety bardzo zweryfikowaly opłacalność produkcji i podejmę chyba w końcu decyzje o nie odnawianiu plantacji. Nie jest to prosta decyzja bo muszę przekwalifkowac całe gospodarstwo oraz park maszynowy ale trudno. Już po prostu serce mi się kraje patrzeć na to co się dzieje.”

„Przy takiej ilości ziemi (bo zakładając plon około 7 ton to wychodzi 70 ha) nie bawił bym się w porzeczki bo się zwyczajnie nie opłaca. Chyba że ktoś liczy na cud którego nie będzie”

Ciekawostką jest fakt, iż jest duże zapotrzebowanie na czarną porzeczkę w tym roku ze strony rynku krajowego na mrożenie.

Na stronie internetowej MRiRW został zamieszczony projekt umowy kontraktacyjnej wraz z przedziałami cenowymi na sezon 2019, które zostały zweryfikowane przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy. Cena sugerowana za porzeczkę do mrożenia wynosi od 1,50 zł do 3 zł, natomiast cena za owoce na koncentrat kształtuję się od 1,25 zł do 2,50 zł.

Umowy kontraktacyjne – podziały cenowe…

 

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Spekulacje przetwórni a SADOWNICZE FAKTY! Apel do sadowników.

Gorący temat czereśni i ich cen!