Czy wiesz co to 1-MCP ?! Eksport jabłek do Azji – to możliwe!

Polacy uwielbiają egoztyczne owoce: mandarynki, melony, arbuzy. W krajach Azjatyckich (Południowo-Wschodniej Azji) to jabłka są egzotycznymi owocami. Oczywiście Azja ma wymagania odnośnie smaku, wielkości, smaku i koloru a przede wszystkim muszą być jędrne i soczyste. Konsument wymaga a producent i pośrednik muszą zadbać o to aby owoce dotarły do konsumenta końcowego w stanie “jak by dopiero były zerwane z drzewa”.
Czy jest możliwe wysłać jabłka do Azji Południowo-Wschodniej tak wysokiej jakości – TAK! Lata 90 przyniosły najnowszą technologię przechowywania i transportu jabłek – 1-MCP. Naukowcy
z University of North Carolina (USA) potwierdzili, że nowa substancja 1-MCP bezpiecznie i skutecznie spowalnia negatywne skutki procesu starzenia (dojrzewania) owoców. W latach obecnych sadownicy nie wyobrażają sobie przechowywania i transportu jabłek bez przetwarzania 1-MCP.

Technologia jest znana na całym świecie i stosowana przez wiodących producentów i dostawców, dzięki niej znacząco poprawiła się jakości jabłek sprzedawanych w sieciach handlowych. Technologia dodatkowo wyeliminowała oparzeliznę powierzchniową owoców – co stanowiło problem dla jakości jabłek. W UE 1-MCP stosowany jest już 15 lat, sam okres rejestracji produktu trwał bardzo długo wiązało się to z standardami i wymogami UE. Jak informuje portal EAST-FRUIT : “Holandia, Belgia, Francja, Włochy, Niemcy i Polska stale zwiększają wykorzystanie systemu jakości 1-MCP.” 

Główne zalety stosowania produktu to utrzymanie wysokiego poziomy gęstości masy celulozowej i soczystości owoców. Potwierdzają się fakty, iż owoce utrzymują jakość w całym łańcuchy: sortowanie, pakowanie, transport, sprzedaż i na końcu docelowy konsument, bez znaczących zmian w jakości.Różnica w jędrności między owocem z technologia 1-MCP i owocem zwykłym jest imponująca ponieważ sięga od 40% do 70%. Po zastosowaniu technologii zauważyć ponadto można zmiejszenie tworzenia się wosku na skórce owoców (na przykład dla Jonagolda i jego klonów)- zmniejsza wydzielanie wosku o 3 razy! Problem oparzelizny powierzchniowej praktycznie zanika (przykład Granny Smith).

1-MCP działa również jako bufor, znacznie się wydłuża okres pakowania owoców i transportu bez znaczącej utraty parametrów jakościowych.

Jabłka tracą o wiele mniej wilgoci podczas przechowywania i pozostają sprężyste.

Producenci oraz pośrednicy wciąż stale udoskonalają technologie i sprzęt aby eksport do Azji Południowo- Wschodniej przestało być “american dream” Unii Europejskiej. 1-MCP daje ogromne możliwości i jest kluczem do skutecznej sprzedaży owoców do dowolnego punktu na kuli ziemskiej.

W Polsce obecnie posiadamy 1-MCP zarejestrowane w produkcie  3,3 VP zawierający 1-metylocyklopropen (1-MCP) jest przeznaczony do pozbiorczego traktowania jabłek kierowanych do długiego przechowywania.

UDOSTĘPNIJ
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.