Spotkaliśmy się z Ryszardem Nowakowski, właścicielem szkółki ARNO, w sadzie sokowym założony z odmiany – CHOPIN.
Znajdujemy się w sadzie o powierzchni 10 hektarów. Sad został założony z zamysłem produkcji jabłek sokowych. Sady sokowe charakteryzują się mniejszym zapotrzebowaniem na wykonywanie zabiegów ŚOR. Jeżeli chodzi o walory przetwórcze to Chopin jest wybitną odmianą, parcho-odporna, ale tak na 90% . W doświadczeniach Chopina z Goldenem bez żadnej ochrony, odmiana Chopin była czysta bez oznak parcha, natomiast każde jabłko Goldena miało widoczne ślady parcha. Chopin posiada znakomite parametry jeśli chodzi o wszelakie przetwórstwo – informuje w video-relacji Ryszard Nowakowski.
Odmiana Chopin została wyselekcjonowana przez Emiliana Piterę w SGGW w Warszawie. Powstała ze skrzyżowania odmiany Granny Smith z U 211 (klon parchoodporny).
Odmiana jest dedykowana nie tylko do ekologii, ale i do konwencji. Czypsy i soki to hit z tej odmiany – informuje Ryszard Nowakowski.