Nikogo nie zaskoczy stwierdzenie, że produkcja owoców w Polsce w dużym stopniu zależy od warunków atmosferycznych. Produkcja jabłek to nie linia produkcyjna o tym każdy wie! Najbardziej przerażająca wizja sadowników to wiosenne przymrozki – im niższa temperatura, tym straty są większe.
Sadownicy już teraz obserwują liczne uszkodzenia pąków:
Jakub pisze na forum: „U mnie pąki królewskie na Idarecie czarne, wiec różnie może to jeszcze być.”
Maciej dodaje komentarz: „Nasady pąków trochę mogły ucierpieć…”
Artur dodaje zdjęcia i komentarz: „Uszkodzenia na gruszach i jabłoniach są widoczne i to mocno.”
A jak w teorii prezentuję się wytrzymałość jabłoni na mróz / przymrozek w fazie nabrzmiewania pąków?
Appsad z Białej Rawskiej kilka dni temu na stronie facebook zamieścił cenne informacje dotyczące uszkodzeń pąków w obecnych fazach rozwojowych:
Stopień uszkodzeń pąków dla jabłoni:
– faza zamkniętych pąków (srebne końcówki)
10% uszkodzeń przy temperaturze około -10 stopni C,
90% uszkodzeń przy temperaturze około -17 stopni C,
– faza pękania pąków (zielone końcówki)
10% uszkodzeń przy temp. około -8 stopni C,
90% uszkodzeń przy temp. około -12 stopni C,
Stopień uszkodzeń pąków dla gruszy:
– faza nabrzmiałych pąków:
10% uszkodzeń przy temp. około -9,5 stopni C,
90% uszkodzeń przy temp. około -18 stopni C,
– faza pękania pąków:
10% uszkodzeń przy temp. około -7 stopni C,
90% uszkodzeń przy temp. około -14,5 stopni C.