w ,

Nabrzmiewanie pąków: Czy -4°C spowoduje uszkodzenia?

Nikogo nie zaskoczy stwierdzenie, że produkcja owoców w Polsce w dużym stopniu zależy od warunków atmosferycznych. Najbardziej przerażająca wizja to wiosenne przymrozki w fazie kwitnienia  –  im niższa temperatura, tym straty większe.

Wpływ na poziom uszkodzeń ma również rodzaj przymrozka. Przymrozki radiacyjne występują na skutek promieniowania ciepła do atmosfery, z reguły podczas pogodnych i  bezwietrznych nocy. Przymrozki adwekcyjne występują na skutek napływu zimnych mas powietrza i często towarzyszy im silniejszy wiatr.

Dla przykładu: Temperatura -2oC  w czasie 4 godzin podczas bezwietrznej nocy powoduje niewielkie uszkodzenia, a ta sama temperatura z silniejszym wiatrem może być dla kwiatów zabójcza.

W wielu sadach obecnie występuje faza nabrzmiewania pąków (oraz mysie ucho). Czy temperatury wynoszące w sadach -4oC mogą spowodować przemarznięcia? Niżej prezentujemy temperatury zagrażające jabłoni w różnych fazach rozwojowych:

Temperatura podana wyżej w oC w której należy się liczyć z przemarznięciami pąków, kwiatów i zawiązków owoców (wg Angibaust).

źródło: biolchim.pl

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Duże spadki temperatur w sadach! Czy pierwsze przymrozki zaszkodzą sadownikom?

Kwitnące sady pokryte śniegiem! Anomalia pogodowe nawiedzają Europę! Nie będzie jabłek?