Zbiór owoców w konkretnym czasie ma bardzo duży wpływ na przechowalnictwo.
Zawsze należy zbierać (zrywać) owoce zdrowe, z zdrowych drzew, z obu stron drzewa o średniej wielkości. Jeśli planujemy zbiór na tury to należy dobrze to rozegrać.
Sadownicy często przed zbiorem robią test skrobiowy – daje on nam bardzo dobrą informację o tym jak dojrzałe są owoce. Jest to bardzo prosta i łatwa metoda do określania terminu zbioru. Instrukcja jak poprawnie wykonać test oraz jak określić czy owoce są dojrzałe zawsze jest sprzedawana z produktem. Koszt testu skrobiowego zaczyna się od 5 zł w górę, bardzo często firmy też taki test dają gratis sadownikom przy zakupie określonego produktu. Bardzo ważne – zawsze sprawdźcie termin ważności testu skrobiowego ;)!
Indeks Streifa to wskaźnik, który liczymy z testu skrobiowego, jędrności miąższu oraz zawartości ekstraktu.
Jak go liczyć? Zawartość ekstraktu mnożymy razy wartość próby skrobiowej [1-10] oraz dzielimy tą liczbę przez jędrność miąższu [kG]
Jeśli planujecie swoje owoce przechowywać długo to musicie wiedzieć jakie są optymalne wartości parametrów jakościowych jabłek do zbioru w Polsce:
- Jędrność – J
- Próba skrobiowa – PS
- Indeks Streifa -IS
Alwa J 9,0 -9,5; PS 7-8
Cortland J 6.6-7,9; PS 2,5-5
Elise PS 4,5-5,5; PS 0,20
Empire J 7-8; PS 3-5
Gala J 7,5-8,0; PS 3-5; IS 0,15-0,20
Gloster J8,6;PS 2-4; IS 0,30-0,40
Idared J7,6-9,1; PS 3-5; IS 0,20-0,30
Jonagoldy J7,4-8,0; PS 5-7; IS 0,08-0,09
Ligol J7,5-8; PS 7-8
Rubin J7,5-8,0; PS 5-7; IS 0,07-0,08
Mutsu J8-10; PS 6-7
Optymalne wartości dla zbioru do krótkiego przechowywania jabłek:
Wyznaczamy termin zbioru owoców. Optymalne wartości do krótkiego przechowywania !