w

WAPA: produkcja jabłek i gruszek na półkuli południowej w 2022 r. spadnie o 7% i 6% w porównaniu z rokiem poprzednim.

foto: istockphoto

Światowe Stowarzyszenie Jabłek i Gruszek (WAPA) przedstawia roczną prognozę zbiorów na półkuli południowej.

Z okazji dorocznego walnego zgromadzenia Światowe Stowarzyszenie Jabłek i Gruszek (WAPA) opublikowało prognozę zbiorów jabłek i gruszek na półkuli południowej na nadchodzący sezon. Według prognozy, która konsoliduje dane z Argentyny, Australii, Brazylii, Chile, Nowej Zelandii i RPA, szacuje się, że produkcja jabłek i gruszek w 2022 r. spadnie odpowiednio o 7% i 6% w porównaniu z rokiem poprzednim.

Niniejszy raport został opracowany przy wsparciu ASOEX (Chile), CAFI (Argentyna), ABPM (Brazylia), Hortgro (RPA), APAL (Australia) i Nowej Zelandii Jabłka i Gruszki, a zatem zawiera skonsolidowane dane z sześciu wiodących Kraje półkuli południowej.

Sekretarz generalny WAPA Philippe Binard skomentował:

Prognozę tę opublikowano dla światowego sektora jabłek i gruszek na tle wielu niewiadomych, w tym napięć geopolitycznych, rosnących kosztów produkcji, wpływu wzrostu kosztów logistycznych i ograniczonej dostępności kontenerów, siły roboczej niedobory i rosnące obawy o spadającą konsumpcję z powodu koniunktury.

Prognoza zbiorów jabłek na półkuli południowej w 2022 r. sugeruje spadek o 7% do łącznie 4 864 000 ton w porównaniu z rokiem ubiegłym (5,217 000 ton), głównie ze względu na 30% spadek w Brazylii i 11% spadek w Argentynie.

Przewiduje się również, że Australia i Chile zmniejszą swoją produkcję odpowiednio o 3% i 2%. Nowa Zelandia i RPA to jedyne kraje, w których oczekuje się wzrostu produkcji jabłek (odpowiednio 15% i 4%).

Oczekuje się, że Chile pozostanie największym producentem jabłek na półkuli południowej w 2022 r. (1 455 000 T), a następnie RPA (1 163 000 T), Brazylia (90 000 T), Nowa Zelandia (59 000 T), Argentyna (445 000 T), i Australii (311.000 T).

Z 1.706.000 T, Gala pozostaje zdecydowanie najpopularniejszą odmianą, chociaż oczekuje się, że jej produkcja spadnie o 7% w porównaniu do 2021 roku. Pomimo spadku produkcji przewiduje się, że eksport utrzyma się ogólnie na stałym poziomie 1.744.762 T, z większe ilości eksportowane przez Nową Zelandię (+17%) i RPA (+6%), rekompensując 65% spadek eksportu brazylijskich jabłek.


Jeśli chodzi o gruszki, hodowcy na półkuli południowej przewidują 6% spadek plonów, które spadną do 1.229.000 T. Wynika to głównie ze spadku o 13% w Argentynie, spadku o 11% w Chile i spadku o 6% Australia. Z kolei Nowa Zelandia i Republika Południowej Afryki mają zwiększyć produkcję odpowiednio o 31% i 5%. Argentyna pozostaje największym producentem na półkuli południowej (522.000 ton), a następnie RPA (492.000 ton), Chile (122.000 ton), Australia (81.000 ton) i Nowa Zelandia (11.000 ton).

Triumph Packhama pozostaje najczęściej produkowaną odmianą (444.000 T, pomimo 4% spadku w porównaniu do 2021 r.), a następnie gruszki bon chrétien Williamsa (306.000 T). Oczekuje się, że dane dotyczące eksportu spadną o 6% w porównaniu do 2021 r., do łącznej kwoty 641.207 ton, głównie z powodu 14-procentowego spadku eksportu argentyńskiego.

Na półkuli północnej zapasy w USA wynosiły 1 lutego 1.478.180 ton (-1% w porównaniu z ubiegłym rokiem) dla jabłek i 149.553 ton dla gruszek (+32% w porównaniu z rokiem ubiegłym). W Europie zapasy jabłek i gruszek wyniosły 3 606,980 T (7% więcej niż przed rokiem) i 408,340 T (30% mniej niż przed rokiem).

Philippe Binard skomentował:

Zmiany sezonowe wyraźnie pokazują wpływ logistyki i kosztów na handel międzynarodowy również dla dostawców z półkuli północnej, przy czym USA koncentruje sprzedaż jabłek i gruszek w Ameryce Północnej. Rynki europejskie nadal pozostają pod wpływem Białorusi embarga, podczas gdy ostatnie wydarzenia na Ukrainie wpłyną również na sprzedaż do wszystkich destynacji na wschodzie
Europa, w tym Rosja, dla wszystkich światowych dostawców jabłek i gruszek. Ważne jest, aby kontynuować budowanie wysiłków na rzecz stymulowania konsumpcji.

Doroczne Walne Zgromadzenie WAPA było również gospodarzem dyskusji na temat emisji CO2 oraz tego, jak produkcja jabłek i gruszek może osiągnąć neutralność pod względem emisji dwutlenku węgla, a nawet mieć pozytywny wpływ na środowisko. WAPA będzie kontynuować współpracę w tym temacie ze swoimi członkami w dedykowanej grupie roboczej w oparciu o wkład i wiedzę ekspercką Uniwersytetu w Bolzano (Włochy).

informacja prasowa

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdzają ceny paliw w całej Polsce ! Nieuczciwi właściciele stacji paliw mogą mieć problemy !

Sadownicy z okolic Warki zabierają z granicy kobiety i dzieci do swojego gospodarstwa i ofiarują im pomoc!