Chcesz wiedzieć, po co w ogóle robić cięcie mechaniczne? Jakie są tego zalety i wady a może kiedy najlepiej je przeprowadzić? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie w dalszej części artykułu.
Większość sadowników na pytanie dlaczego wykonuje cięcie mechaniczne, odpowiada, że jest szybsze i tańsze. Tak to prawda, doskonale wpisuje się w obecną sytuację panującą w branży sadowniczej. Wysokie stawkami za cięcie przy jednoczesnym braku rąk do pracy.
Dlaczego zaczynamy stosować cięcie mechaniczne?
Cięcie mechaniczne umożliwia zmniejszenie nakładów na siłę roboczą. Ułatwia również organizację i skrócenie czasu pracy. Świat coraz bardziej dąży do mechanizacji wszelkich prac. To samo zjawisko ma miejsce w branży sadowniczej. Większość sadowników dąży, aby w jak największym stopniu zmechanizować prace w gospodarstwie. Ponadto coraz bardziej „modne” staja się tzw. fruit wall (ściany owoconośne), które można uzyskać właśnie poprzez cięcie mechaniczne.
Jakie zalety ma cięcie mechaniczne?
– ogranicza „wpadanie” drzew w przemienność owocowania,
– skuteczniejsze zabiegi ochrony przeciwko chorobom i szkodnikom (mniejsza miąższość korony),
– poprawia wybarwienie owoców,
– redukuje siłę wzrostu drzew,
– poprawia wydajność i ułatwia zbiór.
Jakie wady ma cięcie mechaniczne?
– drobnienie widoczne szczególnie na odmianach drobnoowocowych,
– konieczność zwiększenia nawożenia azotowego,
– konieczność montowania solidnych rusztowań wynikające z faktu utrzymania drzew w prostych rzędach,
– drzewa zawiązują bardzo dużo pąków kwiatowych, dlatego konieczny jest zabieg przerzedzania chemicznego bądź mechanicznego (szczególnie u odmian drobnoowocowych),
– zazwyczaj wymagane cięcie korekcyjne.
Czy termin ma znaczenie?
Otóż tak, w zależności od tego kiedy wykonamy cięcie mechaniczne, efekt może być różny.
Najbardziej popularne terminy cięcia mechanicznego to:
– po zbiorze, kiedy liście są wciąż aktywne (= zielone),
zalecany do odmian o regularnym owocowaniu (najsilniejsza redukcja siły wzrostu)
– w fazie spoczynku zimowego, najlepiej luty/marzec (po najsilniejszych mrozach),
zalecany tylko wtedy, kiedy siła wzrostu drzew jest słaba a owocowanie dobre
– w fazie zielonego/różowego pąka
im bliżej kwitnienia, tym większa redukcja siły wzrostu
zalecana do odmian triploidalnych (zwłaszcza w sezonie z małą liczbą pąków kwiatowych)
– dwa tygodnie przed zbiorem – delikatne cięcie (odpowiednik cięcia letniego).
zalecany dla odmian, które trudno się wybarwiają
Autor: Maria M.
Cięcie mechaniczne w modzie ! Z jaką prędkością wykonuje się usługę ?