w

Wady i zalety cięcia mechanicznego w sadzie

Chcesz wiedzieć, po co w ogóle robić cięcie mechaniczne? Jakie są tego zalety i wady a może kiedy najlepiej je przeprowadzić? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie w dalszej części artykułu.

Większość sadowników na pytanie dlaczego wykonuje cięcie mechaniczne, odpowiada, że jest szybsze i tańsze. Tak to prawda, doskonale wpisuje się w obecną sytuację panującą w branży sadowniczej. Wysokie stawkami za cięcie przy jednoczesnym braku rąk do pracy. 

Dlaczego zaczynamy stosować cięcie mechaniczne?

Cięcie mechaniczne umożliwia zmniejszenie nakładów na siłę roboczą. Ułatwia również organizację i skrócenie czasu pracy. Świat coraz bardziej dąży do mechanizacji wszelkich prac. To samo zjawisko ma miejsce w branży sadowniczej. Większość sadowników dąży, aby w jak największym stopniu zmechanizować prace w gospodarstwie. Ponadto coraz bardziej „modne” staja się tzw. fruit wall (ściany owoconośne), które można uzyskać właśnie poprzez cięcie mechaniczne.

Jakie zalety ma cięcie mechaniczne?

– ogranicza „wpadanie” drzew w przemienność owocowania,

– skuteczniejsze zabiegi ochrony przeciwko chorobom i szkodnikom (mniejsza miąższość korony),

– poprawia wybarwienie owoców,

– redukuje siłę wzrostu drzew,

– poprawia wydajność i ułatwia zbiór.

Jakie wady ma cięcie mechaniczne?

– drobnienie widoczne szczególnie na odmianach drobnoowocowych,

– konieczność zwiększenia nawożenia azotowego,

– konieczność montowania solidnych rusztowań wynikające z faktu utrzymania drzew w prostych rzędach,

– drzewa zawiązują bardzo dużo pąków kwiatowych, dlatego konieczny jest zabieg przerzedzania chemicznego bądź mechanicznego (szczególnie u odmian drobnoowocowych),

– zazwyczaj wymagane cięcie korekcyjne.

Czy termin ma znaczenie?

Otóż tak, w zależności od tego kiedy wykonamy cięcie mechaniczne, efekt może być różny.

Najbardziej popularne terminy cięcia mechanicznego to:

– po zbiorze, kiedy liście są wciąż aktywne (= zielone),

zalecany do odmian o regularnym owocowaniu (najsilniejsza redukcja siły wzrostu)

– w fazie spoczynku zimowego, najlepiej luty/marzec (po najsilniejszych mrozach),

zalecany tylko wtedy, kiedy siła wzrostu drzew jest słaba a owocowanie dobre

– w fazie zielonego/różowego pąka

im bliżej kwitnienia, tym większa redukcja siły wzrostu

zalecana do odmian triploidalnych (zwłaszcza w sezonie z małą liczbą pąków kwiatowych)

– dwa tygodnie przed zbiorem – delikatne cięcie (odpowiednik cięcia letniego).

zalecany dla odmian, które trudno się wybarwiają

Autor: Maria M. 

Cięcie mechaniczne w modzie ! Z jaką prędkością wykonuje się usługę ?

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

W nocy z poniedziałku na wtorek do -9°C.

T.B. Fruit pralnią brudnych pieniędzy?