Raport z sadu 12/04/19 drzewa pestkowe

Początek sezonu nie był łaskawy dla drzew pestkowych, wystąpiło wiele przemarznięć w czereśniach. Mimo trudnej sytuacji należy nie zapominać o śliwkach, wiśniach i brzoskwiniach, które są podatne na brunatną zgniliznę drzew pestkowych. Szymon Jabłoński informuję w raporcie z sadu jak wygląda sytuacja w  sadach pestkowych i jakie zabiegi można wykonać aby uchronić drzewa przed możliwą chorobą. Pamiętajmy, iż poprzedni rok nie był łaskawy dla wiśni pod względem ceny a bardzo negatywne skutki może przynieść fakt, iż owoce wiśni pozostały na drzewach.

Grzyby zimują na porażonych pędach oraz zmumifikowanych owocach pozostałych na lub pod drzewami. Zakażenia dokonują zarodniki konidialne tworzące się masowo wiosną i latem i przenoszone przez krople deszczu lub wiatr. W ciągu okresu wegetacji rozwija się kilka generacji zarodników. Silnym infekcjom kwiatów wiśni sprzyja parna i ciepła pogoda. Na wiśniach najczęściej występującym objawem jest brunatnienie i zamieranie kwiatów, które pozostają na drzewie przez długi czas. Grzyb z porażonych kwiatów przerasta do pędów, powodując także ich zamieranie, z charakterystycznymi wyciekami gumy. Silne zakażenie kwiatów, a następnie pędów następuje w warunkach wysokiej wilgotności powietrza. Owoce ulegają zakażeniu najczęściej w fazie dojrzewania. Powstają na nich brunatne plamy gnilne z popielato-szarymi brodawkowatymi skupiskami zarodników. Masowe gnicie owoców (zwłaszcza czereśni) występuje w okresie opadów, gdy owoce pękają. Silne porażenie kwiatów powoduje wyraźne obniżenie plonów wiśni, a zamieranie pędów osłabia drzewo i zmniejsza jego odporność na mróz.

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące na rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj zasad bezpieczeństwa zamieszczonych na etykiecie.

UDOSTĘPNIJ
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.