„Krajowy rynek czereśni w sezonie 2021” Sad Nowoczesny nr. 11/2021
dr. hab. Bożena Nosecka
W latach 2016 – 2020 udział czereśni w produkcji owoców z drzew wyniósł 1,2%, a nie uwzględniając jabłek około 14%. Średnio w latach 2016-2020 około 52% zbiorów czereśni kierowane było do spożycia na rynku krajowym. Udział dostaw do przetwórstwa ogólnie do produkcji mrożonek, wyniósł 42%, a eksportu – zaledwie 6%. Dochody producentów kształtowane są głównie poziomem ceny skupu czereśni kierowanych do bezpośredniej konsumpcji na rynku krajowym.
Ceny skupu czereśni, tak jak innych owoców, charakteryzują się dużą wahliwością. W ostatnich dziesięciu latach zmienność cen skupu czereśni deserowych wynosiła 32,2% [czytaj więcej w listopadowym wydaniu – zamów bezpłatnie]