Sadownicy o swoje owoce dbają do zbiorów. Po zbiorach nie jest możliwym poprawić jakość lub wybarwienie owoców w komorze. Komory przechowalnicze mają na celu utrzymanie jedynie jakości zebranych owoców.
Sadownicy już przed zbiorem owoców powinny szczegółowo zadbać o szczelność swoich komór! Szczelność komór to pierwszy krok do utrzymania jakości owoców, kolejnym jest odpowiedni sprzęt chłodniczy. Cena to czynnik który często decyduje o tym jakie urządzenie zostanie zakupione. Niestety często najtańsze oferty nie sprawdzają się w praktyce. Dużym błędem popełnianym przez sadowników jest np. kupowanie 15-letniej sprężarki z zachodu.
Sadownicy dobierając odpowiednie urządzenie chłodnicze powinni pamiętać o wielkości komory jaką posiadają, jej kształcie oraz najważniejsze jaki załadunek dobowy mają jabłek. Plusem urządzenia dużej mocy jest bardzo szybkie schładzanie magazynu i nie dopuszczenie na dostanie się ciepła podczas wstawiania jabłek.
„Bardzo ważne, aby urządzenia dedykowane do komór chłodniczych zakładali profesjonaliści a nie początkujące firmy w branży. Przy planowaniu zakupu agregatów nie powinniśmy szukać oszczędności! Sprzęt powinniśmy kontrolować co roku. Warto również dwa tygodnie przed rozpoczęciem sezonu zbiorów uruchomić na dwa dni komorę, aby sprawdzić czy wszystko działa. Najgorsze co może być to uruchomienie agregatu tego samego dnia, gdy rozpoczęliśmy zbiór” – informuje Cezary Rokicki.
Jaki agregat potrzebny?
Agregat wyliczamy do metrów sześciennych komorym (im więcej wentylatorów tym lepiej). Cezary Rokicki, sadownik z Białej Rawski informuje nas, że agregat w jego gospodarstwie są szerokość całych komór. Jeśli mamy 5 rzędów jabłek to powinnismy mieć 6 wentylatorów w agregacie. Powietrze w komorze musi być równomiernie rozmieszczane, aby zapewnić idealne warunki do przechowywania.
Dzięki odpowiedniemu chłodnictwu i wiedzy Cezary Rokicki potrafi przechowywać swoje owoce nawet ponad 15 miesięcy.
„Osobiście uważam że, Ligol, Idared i Red Jonaprince są najlepsze do długiego przechowywania, natomiast nie powinniśmy przechowywać dłużej niż 8 miesiecy odmian Gala i Szampion”- informuje Cezary Rokicki z Białej Rawskiej.