w

Hiszpanie zostawiają truskawki na polu. Brakuje rąk do pracy.

Hiszpańscy producenci truskawek zaczynają porzucać swoje plony na polach. Brak siły roboczej w prowincji Huelva i ograniczenia w mobilności ludzi, zarówno europejskich, jak i pochodzących z krajów trzecich, spowodowane kryzysem zdrowotnym COVID-19 sprawiły, że producenci zaprzestali część zbiorów.

W obliczu tej sytuacji organizacje rolne zwróciły się do administracji o ułatwienie pracy na wsi Huelva.

Menedżer Freshuelva, Rafael Domínguez, poinformował, że tempo zbioru truskawek zostało obniżone z powodu braku sezonowych pracowników do zbiorów i że część produkcji pozostaje na roślinach. Zwraca również uwagę, że zwykle większość produkcji truskawek dla przemysłu jest zbierana w maju i czerwcu.

Większość sprzedaży odbywa się w sieciach supermarketów, które w normalnych warunkach stanowią 50% całkowitej wielkości sprzedaży owoców – tym razem jest inaczej.

Konsumpcja owoców, podobnie jak innych produktów, została zmniejszona w całej Europie. Do tego dochodzi dodatkowy problem, polegający na braku logistyki i możliwości przejazdu w niektórych krajach.

Źródło: huelvainformacion.es

Czytaj również:

Holandia: miastowi będą zbierać truskawki!

 

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Minister Rolnictwa: Nie zamykajmy targowisk i bazarów!

Niemcy i Francja potrzebują 500 000 pracowników w sektorze rolnym!