Spotkaliśmy się w województwie Łódzkim u Pana Mirosława – producenta borówki i Lubelskim u Pana Pawła – szkółkarza i doradcy, aby dowiedzieć się jak podsumowują stosowanie produktów MC CREAM I MEGAFOL w obecnym sezonie:
MC CREAM jest to produkt wyprodukowany przez Włoską firmę Valagro. W swoim składzie zawiera algi (Ascophyllum nodosum) hodowane przez Norweską spółkę firmy. Specjalny skład produktu sprzyja aktywności fotosyntetycznej oraz dynamicznemu rozwojowi rośliny w oparciu o całkowicie naturalne substancje (betainy oraz aktywnie biologicznie substancje). Formuła preparatu jest wzbogacona o mikroskładniki: mangan oraz cynk. MC CREAM umożliwia roślinie osiągniecie jej maksymalnego potencjału, dzięki technologii Geapower. Miniony sezon był bardzo udanym dla preparatu MC Cream, o czym świadczą liczne opinie producentów – informuje w video-relacji Pani Karolina Marzecka reprezentująca włoską firmę Valagro w Polsce.
Konsumenci oraz producenci potwierdzają pozytywny wpływ na na roślinę i jej owoce biostymulatora MC CREAM.
Stosowałem MC CREAM dwukrotnie na odmianie Sierra oraz Denis Blue, z moich obserwacji wynika, że po pierwsze wigor krzewu jest lepszy, jakość i wybarwienie liści dużo lepsze, owoc jest ciut większy, no i zdecydowanie lepszy nalot, niż na kontroli. Moja ocena jest subiektywna. Smakowo powiem tak owoce smaczniejsze po MC CREAM – informuje w video-relacji Mirosław Garliński z Dolecka.
Z swojego doświadczenia wiem, że na plantacjach borówki ważną rolę odgrywają biostymulatory i aminokwasy. W sytuacjach stresowych i poprawieniu jakości i kondycji owoców świetnie sprawdzał się w tym roku MC CREAM. W naszej szkółce “Polska Borówka” dbamy o jakość sadzonek, tniemy je oraz ważne, aby sadzonki były rokrzewione i posiadały odpowiedni kształt. Po cięciu sadzonek stosowaliśmy produkt MEGAFOL i dzięki niemu sadzonki pięknie się rozkrzewiały i zaistniałe blizny konserwowały – informuje w video-relacji Pan Paweł Wawrzyszczuk z Polskiej Borówki.