Na polskie truskawki z upraw polowych będziemy musieli jeszcze chwilę poczekać, ale na rynku pojawiły się już pierwsze owoce spod osłon. Związek Sadowników RP gorąco zachęca do dokonywania świadomych zakupów i wybierania tylko polskich owoców.
Truskawki są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają witaminę A, która wzmacnia wzrok, witaminę C posiadającą działanie przeciwnowotworowe i witaminę E, która przeciwdziała procesom starzenia. W ich składzie można odnaleźć także większość witamin z grupy B.
Owoce te obniżają poziom złego cholesterolu co ma bardzo korzystny wpływ na serce. Słyną także z właściwości wspomagających odchudzanie, dzięki zawartym w nich pektynom które usprawniają pracę jelit. Obok właściwości zdrowotnych, truskawki pozytywnie wpływają także na wygląd naszej cery.
Konsumenci od lat potwierdzają, że krajowe truskawki są zdecydowanie smaczniejsze od importowanych. Specyficzne warunki klimatyczne w Polsce sprawiają że smak i aromat naszych truskawek jest naprawdę wyjątkowy. Jesteśmy jednym z czołowym ich producentów na świecie Produkcją towarową tych owoców zajmuje się ponad 300 tys. polskich gospodarstw, które przestrzegają krajowych i europejskich norm dotyczących stosowania środków ochrony roślin i nawozów.
Warto również przypomnieć, że Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie minimum pięciu porcji świeżych owoców i warzyw dziennie. Zachęcamy zatem do spożywania smacznych i zdrowych polskich truskawek oraz innych owoców!
Czytaj również:
źródło: ZSRP