Wykład podczas Kongresu Sadowniczego w dniu 05.12.2018 r. :
Jak produkować owoce bez pozostałości środków ochrony roślin. Dr Christian Scheere (Stacja badawcza Bavendorf)
Przedmówca Dr. Christian Scheere wyjaśnia że od 10 lat zajmuje się badaniami i produkcją bez pozostałości jak sam mówi „myślę że coraz większe zainteresowanie będzie tym tematem ponieważ wymagania hipermarketów się zwiększają co do owoców”.
Ośrodek badawczy w którym pracuje Dr. Scheere nad programem „bez pozostałości”, znajduję się w Niemczech nad jeziorem Bodeńskim i jest niezależną instytucją, która może pozwolić sobie na robienie eksperymentów. Ośrodek badawczy łączy naukę i praktykę na ponad 50 hektarach w tym 22 ha zintegrowanej produkcji a 22 ha bioprodukcji.
„Nad jeziorem Bodeńskim łącznie opiekujemy się sadami po stronie Niemieckiej w wymiarze 8500 ha. Produkcja ekologiczna na tym terenie to 10% .”
Co to znaczy „Bez pozostałości”?
To znaczy, że łączymy środki biologiczne, środki ochronne roślin, feromony, środki techniczne, nawozy. Łączymy również to z technikom uprawy tak aby faktycznie nie mieć pozostałości w momencie zbiorów owoców. Sad bez pozostałości może być skuteczny jeśli po za zabiegami prowadzimy ciągły monitoring owadów, rozwoju roślin oraz zagrożenia chorobami.
Dlaczego musimy się zastanowić nad produkcją bez pozostałości?
Głównym czynnikiem są wymagania sklepów, hipermarketów gdzie dopuszczalne są maksymalnie 4 substancje aktywne a w co bardziej restrykcyjnych sieciach nawet i dwie!
Green Peace około 10 lat temu (w 2007 roku!) bardzo głośno krytykowało owoce w kwestii pozostałości i żądał minimalizmu w owocach tych substancji. Dało to do myślenia jak widać nie tyle co sadownikom i producentom owoców ale wielkim siecią handlowym… Obecnie każdy hipermarket ma swoje wewnętrzne wymagania co do owoców i warzyw.
Wdg. Niemieckich danych przedstawionych podczas Kongresu Sadowniczego najbardziej restrykcyjne sieci handlowe, które urzędują w Polsce to LIDL , tuż za nim Kaufland pozostałe sieci handlowe (Niemieckie) mają wymagania od 3 do 5 substancji aktywnych w owocach.
Sadownicy którzy nastawili się na sprzedaż jabłka do sieci handlowych muszą naprawdę zastanowić się na produkcji bez pozostałości, niestety w przeciągu kilku lat stanie się to KONIECZNOŚCIĄ!