Black Diamond czyli czarne jabłka. Za kilka sztuk takich jabłek trzeba zapłacić (20$) 75 zł.

W Chinach produkowane są czarne diamenty czyli jabłka “BLACK DIAMOND”.
Te wyjątkowe jabłka rosną na średniej wysokości w Tybecie – 3 100 m. Różnice temperatur między dniem a nocą są duże, jabłka są bardzo narażone na światło słoneczne i ultrafioletowe.
Dzięki unikalnym cechom geograficznym są to idealne warunki dla uprawy czarnych diamentowych jabłek.

Jabłka “Black Diamond” są odmianą jabłek Hua Niu. Ten wyjątkowy sport został opracowany przez specjalne środowisko w Nyingchi i technologię szczepienia rolników. Jabłka z czarnego diamentu są fioletowe a wręcz wpadające w czerń, błyszczące i mają przyjemną konsystencję. Z zewnątrz jabłka wyglądają jak by świeciły przez swój unikalny wosk i są tak piękne jak diament. W ten sposób otrzymali swoje imię.

Od 2011 r. Stworzono sad z około 50 hektarami.  20 000 drzew przyniosło owoce po raz pierwszy w 2015 roku. Jabłka z czarnego diamentu co roku wchodzą na rynek pod koniec października i sprzedawane są na około dwa miesiące. 

Ponieważ chińska produkcja jest ograniczona, a koszty dystrybucji są dość wysokie, drogie jabłka z czarnego diamentu należą do segmentu high-end na rynku. Sprzedaje się je najczęściej w opakowaniach prezentowych złożonych z 6 lub 8 jabłek.

Jak się okazuje sadownicy uprawiający “Black Dimond”  promują jabłka jako smaczniejsze i posiadające więcej witamin niż odmiany Crispers. Jabłka, które oferują sadownicy kosztują 20 $ czyli około 75 zł za kilka sztuk!

źródło informacji i zdjęcia: fresh-plaza & facebook

UDOSTĘPNIJ

You may also like...

2 komentarze

  1. wyka pisze:

    Kto pisal tekst?
    Błedy jak w podstawówce….

  2. Paweł pisze:

    Ekskluzywny towar 🙂 ale wyglądają obłędnie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.