w

Wkrótce zadebiutują pierwsze białe truskawki

„Zaczęliśmy zbierać pierwsze białe truskawki w okolicach Nowego Roku. Zbiory i sprzedaż potrwają do połowy czerwca” – mówi Loris Gentile, prezes i dyrektor handlowy Gentile Group, spółdzielni w regionie Basilicata na południu Włoch. Grupa ta podpisała w październiku zeszłego roku umowę z amerykańską firmą Emco Cal, aby stać się wyłącznym licencjobiorcą we Włoszech na uprawę i sprzedaż białej truskawki Florida Pearl.

„Widzimy entuzjazm handlowców i duże zainteresowanie wśród szefów kuchni włoskich i europejskich, którzy chętnie próbują naszych truskawek do nietypowych dań. Ale są też konsumenci, dla których z powodu nietolerancji pokarmowych i/lub alergii biała truskawka to alternatywa dla tradycyjnych owoców”.

To, co sprawia, że ​​ta truskawka jest tak wyjątkowa to brak pigmentacji miąższu i skórki, ale nasiona są czerwone. Szczyt produkcji przypada na marzec i kwiecień, ale nawet w najzimniejszych miesiącach roku, w styczniu i lutym, roślina jest dość hojna. Białe truskawki mają posmak ananasa.

„Obecnie mamy jeden hektar produkcji. Będzie to nasz pierwszy prawdziwy sezon po ubiegłorocznej próbie. Uprawa jest w doskonałej kondycji, pomimo ciepłego października, który spowolnił jej rozwój wegetatywny. Teraz truskawki zaczynają się wybarwiać. Jest sporo niedojrzałych owoców, a także dużo kwiatów, które wkrótce zakwitną, więc możemy zagwarantować stałe dostawy w miesiącach zimowych. Pracujemy z dwoma opakowaniami, jednowarstwowe pojemniki dla większych truskawek i 125-gramowe dla mniejszych rozmiarów, podobnie jak dla reszty naszej linii owoców miękkich” – podsumował Gentile.

źródło: freshplaza.com

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Od 2 stycznia rolnicy mogą starać się o środki finansowe

Jaki sekator elektryczny do cięcia sadu? Opinia Henryka Zaranka po czterech sezonach cięcia.