w

Słodziki z jabłek przemysłowych!

Stare jabłka i gruszki tworzą bezkaloryczną substancję słodzącą nie stwarzającą problemów środowiskowych w przeciwieństwie do obecnych substytutów cukru.

Holenderska firma Fooditive przekształca jabłka trzeciej klasy, resztki jabłek i gruszek, wraz z kawałkami owoców nienadającymi się do supermarketów, w słodzik niezawierający substancji chemicznych.

Obecne substytuty cukru są uważane za rosnące zagrożenie dla środowiska; sztuczne słodziki nie są wchłaniane przez nasze ciała, ani całkowicie usuwane przez oczyszczalnie ścieków, co oznacza, że ​​te słodziki trafiają do rzek i oceanów, potencjalnie szkodząc życiu roślin i zwierząt wodnych.

Zwykły cukier trzcinowy jest przyczyną globalnych problemów zdrowotnych, a jego uprawa odbija się również na środowisku, wymagając intensywnego zużycia wody i powodując erozję gleby i zanieczyszczenie spowodowane przetwarzaniem trzciny cukrowej. Naturalne słodziki, takie jak miód, mają swoje własne komplikacje.

Holenderska Firma Fooditive, założona przez naukowca Moayada Abushokhedima stworzyła naturalny słodzik z przemysłowych jabłek. Ma być on naturalną alternatywą dla innych opcji słodzików w sposób zdrowy dla naszej planety i naszego ciała.

Fooditive bierze trzeciej klasy jabłka i gruszki – te z brązowymi plamami lub bez kolorów, które nie byłyby sprzedawane w supermarkecie – od lokalnych holenderskich rolników, wraz ze skrawkami owoców i ekstrahuje naturalną fruktozę w procesie fermentacji. Ostatecznym rezultatem jest bezkaloryczna substancja słodząca.

źródło: fastcompany.com

 

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamiast jabłek konopie? Przychód z hektara na poziomie 15 000 zł…

Ceny za jabłka w górę czy w dół? Dwa scenariusze wdg. EastFruit….