Rozpocznijmy sezon z aminokwasami – przed kwitnieniem

Dlaczego warto  stosować aminokwasy :

  • oszczędności energii;
  • aminokwasy budują białka;
  • dostarczenie azotu w formie aminokwasowej;
  • stymulacja wzrostu;
  • Wspomaganie biochemicznych i enzymatycznych reakcji w roślinie;
  • sprzyja gromadzeniu witamin;
  • sprzyjają absorpcji składników odżywczych;
  • wzrost wydajności odżywiania;
  • funkcja nośnika do herbicydów, insektycydów, fungicydów;
  • zmniejszenie stresu po przesadzeniu;
  • pobudzanie wzrostu owoców;
  • antystresor w przypadku stresu termicznego, wodnego, solnego;
  • zastosowanie aminokwasów w nawożeniu dolistnym może opóźnia także procesy starzenia się liści – produkcja auksyn;
  • niektóre aminokwasy – prolina, są substratami zapasowymi drzew, w prolinie drzewa akumulują azot na zimę;
  • nawozy aminokwasowe mogą być silnymi, naturalnymi adiuwantami;
  • aminokwasy aplikowane do gleby, wpływają pozytywnie na rozwój flory bakteryjnej.

 

Stosowanie dolistne 2-3l /ha. Od ruszenia wegetacji do fazy kwitnienia, kolejny zabieg wykonać do orzecha włoskiego.

W celu polepszenia skuteczniości działania nawozów dolistnych i agrochemikaliów w dawce 0,5 – 1l /ha.

 

UWAGA Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zapoznaj się z zagrożeniami i postępuj zgodnie ze środkami ostrożności wymienionymi na etykiecie.

UDOSTĘPNIJ
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.