Przymrozki: Czy możemy spodziewać się nawet do 90% przemarzniętych kwiatów?

Ostatni tydzień przyniósł silne ochłodzenia w całej Polsce- temperatury były poniżej zera. Rekordowy wynik padł w Warce i Górze Kalwarii – 8 stopni Celsjusza z nocy 15 kwietnia na 16 kwietnia.

Słowa jednego z sadowników: Pogoda ustala ceny owoców?

Sadownicy informują o  zróżnicowanym poziomie uszkodzeń pąków kwiatowych, 11 kwietnia szacowało się około 10% uszkodzeń pąków kwiatowych spowodowanych zimnymi nocami.

Już dzisiaj wiemy, że starty będą dużo większe w sadach, które w żaden sposób nie zostały zabezpieczone w fazie zielonego / różowego pąka przed spodziewanym przymrozkiem.

W fazie zielonego pąka temperatura krytyczna powodująca 90% uszkodzeń pąków/kwiatów to – 6,1 stopnia Celsjusza, natomiast Niemieccy naukowcy uważają, że krytyczna temperatura powodująca ogromne straty w fazie zielonego pąka to – 4 stopnie Celsjusza.

W fazie różowego pąka wystarczy aby termometr wskazywał -2 stopnie Celsjusza i możemy spodziewać się uszkodzeń powyżej 10%. W sytuacji gdy w tej fazie jest -4 stopnie Celsjusza szacuje się 90% uszkodzeń pąków/kwiatów.

Sadownicy podają przykładowe miejscowości i wyniki temperatur w nocy 15/16 kwietnia: Chynów -6, Belsk Duży -5, Warka -7, Wodziczna -8, Sandomierz -5 … więcej.

Już dzisiaj wiemy, że największe starty mogą być w uprawie jagodowej, a dokładnie w borówce amerykańskiej i jagodzie kamczackiej.

Podobnie sytuacja prezentuje się w wiśni i czereśni. Dokładne dane, ile przemarzniętych zostało kwiatów, okaże się w ciagu kilku dni, kiedy sytuacja  pogodowa się unormuje.

Niektórzy gospodarze mający czereśnie podają informację już dzisiaj o 90% przemarzniętych kwiatach… Czy czeka nas rok bez czereśni i borówki?

Czy temperatura -8 stopni Celsjusza to przymrozek? Czy mróz?

Pamietajmy, iż skala uszkodzeń przymrozkowych (mrozowych) zależy również od wielu czynników: długość trwania przymrozku, wilgotność powietrza, gleba oraz wrażliwość poszczególnych odmian, dlatego w zależności od regiony uszkodzenia mogą być różne…

 

 

 

UDOSTĘPNIJ
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.