W sadach przemarznięte pąki po przymrozkach!

Ostatnie dwie noce przyniosły przymrozki na terenie całej Polski. Temperatury, które występowały sięgały od -0,5 stopni Celsjusza (centralna Polska) a w  niektórych lokalizacjach nawet – 6 stopni Celsjusza (Sanniki k. Gąbina). Najniższe temperatury zawsze odnotowujemy przy gruncie.

Sadownicy informują o  zróżnicowanym poziomie uszkodzeń pąków kwiatowych. Szacuje się około 10% uszkodzeń pąków kwiatowych spowodowanych ostatnimi zimnymi nocami.  Spore uszkodzenia mogą wystąpić na Jonagoldach i Ligolu mniej uszkodzeń szacuje się na odmianach Gala i Szampion – wszystko zależy od lokalizacji oraz innych czynników.

Według amerykańskich badań w fazie zielonego pąka temperatura krytyczna powodująca 90% uszkodzeń pąków/kwiatów to – 6,1 stopnia Celsjusza, natomiast Niemieccy naukowcy uważają, że krytyczna temperatura powodująca ogromne straty w fazie zielonego pąka to – 4 stopnie Celsjusza.

Temperatura – 2,5 stopnie Celsjusza w fazie zielonego pąka powoduje maksymalnie 10% uszkodzeń pąków/kwiatów!

Pamietajmy, iż skala uszkodzeń mrozowych zależy również od innych czynników: długość trwania przymrozku, wilgotność powietrza, gleba, wrażliwość poszczególnych odmian.

UDOSTĘPNIJ

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.