ProNutiva wysoka jakość i mniej pozostałości ŚOR szansą na opłacalność produkcji sadowniczej.

ProNutiva to  strategia uprawy pozwalająca czerpać korzyści z połączenia konwencjonalnych, chemicznych środków ochrony, preparatów biologicznych, a także biostymulatorów z portfolio Arysta LifeScience.

Podczas konferencji poświęconej technologii ProNutiva, która odbyła się 8 stycznia w Radziejowicach k. Mszczonowa zaprezentowano wyniki dwuletnich doświadczeń prowadzonych w 16 sadach towarowych.  „Rozpoczynając cykl badań w uprawie jabłoni, jako główne cele obraliśmy: 

  1. Poprawę jakości parametry takie jak: wielkość, kształt owocu, ograniczenie ordzawień i lepsze wybarwienie, a w efekcie wysokość osiągniętego plonu handlowego. 
  2. Mniej pozostałości – odpowiedzialna produkcja wysokiej jakości owoców przy umiejętnym zarządzaniu ilością wykrytych substancji aktywnych”, powiedział Szymon Matysiak, Menedżer ds. upraw ogrodniczych Arysta LifeScience.

„Obydwa elementy powinny przyczynić się do podniesienia zyskowności produkcji, a także zadowolić wymagania konsumentów” dodał.

Sadownicy zauważyli, iż plon z upraw prowadzonych technologią ProNutiva wzrósł średnio 15% , poprawiła się również  jakość owoców. Nadmienić należy, że w projekcie ProNutiva uczestniczy grupa sadowników prowadząca gospodarstwa na wysokim poziomie, gdzie wzrost wysokości plonu czy jego jakości na poziomie kilku procent to już nie lada wyzwanie.

Czego potrzebują sadownicy?

Przede wszystkim ochrony przeciwko chorobom i szkodnikom. Kolejna potrzeba to ograniczenie pozostałości do maksymalnie trzech substancji,ale  także   redukcja poziomu/ilości  substancji aktywnych. Aby osiągnąć takie efekty technologia ProNutiva łączy zarówno produkty ochrony konwencjonalnej (fungicydy: Captan, Pyrus. Syllit), regulatory wzrostu (MaxCel, Regulex, Promalin, Topper) biostymulatory i preparaty do ochrony biologicznej (XenTari, Carpovivirusine, Plantivax)   Wszyscy producenci owoców i warzyw są obecnie zmuszeni do podjęcia działań mających na celu zwiększenie produktywności, redukcji ŚOR przy zachowania wyoskiej jakości plonu.

Jesteś sadownikiem ? Tak ! Powiedz cos po sadowniczemu? Nie opłaca się…

Dynamika cen – jest kluczem, aby mówić o opłacalności, obserwujemy jak zmieniają się ceny owoców wraz ze wzrostem produkcji i niestety nie możemy się spodziewać, że ten fakt nagle ulegnie zmianie, zatem powinniśmy skupić się na jakości!

ProNutiva  gwarantuje poprawę jakości plonu co za tym idzie: porządaną wielkość owoców, lepsze wybarwienie,   redukcję ordzawienia.

 Jak to wyglada  w sadzie?

ProNutiva w liczbach:

  • 17gospodarstw towarowych, które biorą udział w projekcie
  • 500 wizyt zespołu specjalistów w gospodarstwach sadowniczych
  • 42 tony jabłek zebranych w celu dokonania ocen

Przykłądowe wyniki doświadczeń:

Gala 

lepsze wybarwienie o 21% więcej owoców (wybarwienie >50% powierzchni owocu)

+21% klasa wielkości owoców >70 mm

-11% owoców więcej z brakiemordzawień

Golden Delicious

+33%więcej owoców w klasie wielkości powyżej 70 mm

14%  więcej owoców z brkaiem ordzawień

Jakie są wnioski po dwuletnim cyklu doświadczeń?

  • w sadach, w których zastosowano technologię ProNutiva sadownicy uzyskali plon wyższy  średnio o 15%,
  • dzięki ProNutiva sadownicy byli w stanie obniżyć poziom pozostałości środków ochrony roślin  średnio o 25% lub zupełnie wyeliminować, którąś z substancji aktywnych, a co za tym idzie spełnić oczekiwania jakościowe najbardziej wymagających klientów, oraz uzyskać za swój plon wyższą cenę,
  • sadownicy biorący udział w doświadczeniach potwierdzają skuteczność działania preparatów biologicznych, które do tej pory na polskim rynku były traktowane jako niepewna alternatywa dla chemicznych środków ochrony roślin
  • Sadownicy potwierdzają, że wpływ biostymulatorów na jakość owoców jest pozytywny, niekiedy „spektakularny”

.

UDOSTĘPNIJ
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.