PHH Stampol Sławomir Kopeć
Komunikat jagodowo glebowy poświęcony jest nawożeniu w uprawach jagodowych z uwzględnieniem obecnych sytuacji i warunków glebowych na obecny czas jak i tego co może nas czekać w kolejnych miesiącach.
W ostatnich latach to warunki atmosferyczne tak przynajmniej nam się wydaje maja wpływ na dostępność składników, każdy uważa, że warunki jakie mieliśmy w czasie ostatniej zimy wpływają na obecny stan plantacji i znaczne przyspieszenie wegetacji i to jest prawda, a raczej tylko część prawdy. W rzeczywistości czynnikiem sprzyjającym jest również nasze działanie, a raczej brak wiedzy o glebie, a tym samym błędy które związane są z nawożeniem. Dziś znajdujemy się w takim momencie, że musimy szukać nowych alternatyw, musimy od nowa uczyć się w kwestii nawożenia i ochrony, a to bez badań gleby nie jest możliwe, dziś nie miejsca na schematy.
Jednym z nich jest sytuacja przed jaką stawia na UE , która chce już w 2030 uczynić Europę pierwszym kontynentem neutralnym klimatycznie. Dobitnym przykładem tej sytuacji jest wycofywanie kolejnych substancji czynnych i środków ochrony roślin w tym roku było ich ponad 150, a na tym nie koniec – raczej początek. Alternatywą będą produkty stosowane w ekologii oraz bio produkty.
Nie mam nic by produkować zdrową żywność byle to nie stawiało nas w sytuacji braku bycia konkurencyjnymi z tymi krajami gdzie takie substancje są nadal dozwolone najlepszy przykład płynie za wschodniej granicy.
Jakie ma to znacznie do obecnego nawożenia, otóż bardzo duże. Im dłużej będziemy łudzili się, że to nie będzie miało miejsca tym bardziej skrócimy czas na w drożenie nowych technologii, osobiście w roku ubiegłym podjąłem tą próbę i powiem że wyniki łączenia środków ochrony roślin z produktami Eko i bio dają naprawdę fajne rezultaty tyle, że bez wcześniejszego przygotowania gleby mija się to z celem.
W tym roku wprowadzamy dodatkowo kolejna ofertę badań tym razem laboratoryjnych gdzie będą Państwo mieli możliwość zbadania gleby pod kątem chorób doglebowych, wykonania oceny stanu wysycenia gleby grzybami i bakteriami, badania materiału pod kątem chorób wirusowych ,bakteryjnych i sposobów przywrócenia równowagi w ekosystemie glebowych z wskazaniem chorób jakie po pojawieniu się korzystnych warunków wystąpią, dzięki badaniu DNA .
Obecny czas nie sprzyja jeszcze sianiu nawozów jednak będziemy musieli to wkrótce uczynić, należy tu również uwzględnić nawóz oraz formy azotu jakie się w nich znajdują, bo często ma to istotny wpływ na warunki z jakimi mamy do czynienia w ostatnich latach, a często nie zwracamy na to uwagi . Dziś podam klika przykładów na konkretnych produktach .
Jaki nawóz wybrać jaką drogę obrać by z jednej strony dostarczyć cennych składników, a drugiej nie doprowadzić do zbyt mocnego pobudzenia roślin i tym samym rozrzedzenia soków komórkowych co w sytuacji wyższych temperatur przełoży się na zwiększoną dostępność formy azotanowo saletrzanej która rozhartowuje rośliny i w przypadku spadków temperatury i przyspieszonej wegetacji w połowie kwietnia może doprowadzić do znacznych strat.
Po pierwsze musimy rozłożyć nawożenie na 2 okresy pierwszy w okolicach 15 marca dla truskawek, porzeczek i agrestu , druga dawka tuż przed świętami wielkanocnymi, w przypadku malin 1 dawka w okresie 25 marca druga po świętach.
Następnie w okresie kwitnienia saletry najlepiej wapienne, unikajmy nadmiernych dawek saletry amonowej bo stracimy wartość zbiorczą i po zbiorczą szczególnie jeśli nastawiamy się na deser. Tu musimy również uwzględnić nawóz na okres wiosenny tzn taki który ma wyższe wartości składników, gdyż w okresie początku czerwca mamy już taką praktykę podsypywania nawozu na czas wzrostu owocu, często to właśnie w tym momencie pojawiają się dodatkowo niedobory składników. I tu nie możemy użyć tego samego składnika jaki użyjemy wiosną, oczywiście jeśli w ogóle wystąpią warunki pozwalające na dostępność tych składników. Jeśli takie warunki nie będą miały miejsca będziemy musieli zastosować dobre produkty dolistne, ale o tym w następnym komunikacie. Jeśli mimo to zlekceważymy ta sytuację i wysiejemy takie same nawozy jak wiosną możemy przyczynić się do wystąpienia uszkodzeń mrozowych zimą. Dzieje się tak , gdyż ostatnie lata to temperatury gleby powyżej 20 stopni, a to ogranicza dostęp do składników zawartych w nawozach.
Jeżeli uwzględnimy fakt, ze obecne nawozy mają dostarczać składników w ciągu 80-90 dni, a temperatury gleby spadają na początku września i wówczas następuje pobieranie tego co miało zostać pobrane w czerwcu to łatwo wyliczyć, że nawozy krążą w roślinach jeszcze w listopadzie i spadki temperatur na poziomie minus 5 prowadza do szkód na poziomie minus 15.
Istotną kwestią jest również badanie gleby pod kątem materii organicznej nośnika azotu, który pobierany jest naturalnie w okresach kiedy rośliny go potrzebują najbardziej, a nie kiedy my go zastosujemy często w nie odpowiednim czasie formie i ilości. Dziś średnia wartość materii organicznej w jagodnikach wynosi 2% a to powinno prowadzić do nawożenia na poziomie 40 kg maksymalnie 45 kg powierzchni nawożonej do 1 hektara, w praktyce dawki są znacznie większe.
Teraz kilka przykładów nawozów najczęściej wybieranych przez producentów oraz to na co powinniśmy zwrócić uwagę .
Najbardziej znanym nawozem jest hydrokopleks , nawóz szybko działający forma azotu amonowa i azotanowa, główna zaleta to polifosforan amonu,który pozwala na dostępność fosforu niezależnie od pH gleb, polifoska start forma azotu amonowa i amidowa , działa lepiej przy wartościach pH powyżej 5,5 ale dłużej od i wolniej od poprzedniego nawozu dzięki fosforanowi amonu , forma amidowa nie rozhartowuje roślin tak jak w przypadku formy azotanowej oraz zapewnia mniejsze straty azotu i dłuższą dostępność, podobny skład występuje w nowych nawozach fructus forte i vena tyle ,że z mniejszą wartością azotu ale z dodatkiem krzemu który żeluje i zagęszcza soki komórkowe oraz chroni przed patogenami i stresem termicznym. Nowa formą nawozów wieloskładnikowych jest włoski nawóz belfrutto kompleks z formą amonową i węglem organicznym ogólnie wartość azotu jest wyższa niż w wcześniej wymienionych nawozach to w testach na odmianach truskawek włoskich wypadł najlepiej , gdyż uniknęliśmy strat w postaci kwitnących kwiatostanów w okresie jesieni i wczesnej wiosny co teraz i widoczne na wielu plantacjach. Nawóz ten ma 2 krotnie wiecej magnezu niz w innych nawozach , włoski nawóz na włoskie truskawki i coś w tym jest
Jak widać forma nawozu a szczególnie formy azotu stanowią ważną kwestię wpływającą na stan naszych plantacji przy obecnych warunkach pogodowych. Można by wymienić znacznie więcej nawozów które mamy w ofercie , gdyby nie fakt ,że materiał powstał na polu w czasie badań i oczekiwań na próbki gleby. W międzyczasie wykonałem 3 próby, a gdybym miał próbki gleby już zebrane w tym czasie można by było wykonać ich kilkanaście. To pokazuje jak ważne jest wcześniejsze pobranie prób, tym samym przypominamy ,że na kanale YouTube przygotowałem materiał poświęcony tej kwestii na kanale Stampol. Tym samym dziś trudno wykonać analizy gleby na które czeka wielu rolników, tym samym przypominam że w pierwszej kolejności obsługujemy rolników którzy na stałe z nami współpracują i którzy mogą liczyć na bezpłatne wsparcie w zakresie ochrony i nawożenia tak z mojej strony jak i moich kolegów zakresie upraw sadowniczych , warzyw i upraw rolniczych od buraka poprzez zboża, rzepak kończąc na marihuanie.
Pozdrawiam Sławomir Kopeć
Doradca klienta
Badania gleby, przeglądy opryskiwaczy 573 901 377
Sprzedaż detaliczna i hurtowa środki ochrony roślin, nawozy, nawodnienie, materiały budowlane www.pphstampol.pl w zakładce Kontakt.