LETNIE ODMIANY JABŁEK – PIROS, DELIKATES, PAULARED

LETNIE ODMIANY JABŁEK – PIROS, DELIKATES, PAULARED

Main pic news skrzynki

Na Rynku Hurtowym w Broniszach z dnia na dzień przybywa coraz więcej letnich odmian jabłek. Do pierwszych letnich odmian dołączyły już Piros, Delikates i Paulared.

Piros – to najpopularniejsza letnia odmiana jabłek. Jest krzyżówką odmian Helios i Apollo, została wyhodowana w Niemczech, w 1963 roku. Jabłoń ta rośnie średnio silnie. Nadaje się do formowania. Jest odmianą obcopylną i dobrze rośnie z innymi odmianami jabłoni tzw. zapylaczami jak James Grive, Discovery, Oliwka Żółta czy Gala Must. Piros jest typową odmianą deserową. Owoce ma średniej wielkości do dużych. Bardzo smaczne, soczyste, kruche o słodko-kwaśnym miąższu.

Odmiana króluje na Rynku Hurtowym w Broniszach. Za kilogram tych jabłek zapłacimy ok. 2,00 złotych. Rok temu w analogicznym okresie czasu za kilogram Pirosa trzeba było zapłacić około 1,33.

.

Piros

Delikates – odmiana ta została wyselekcjonowana w wyniku skrzyżowania odmian Cortland i James Grive. Odmiana polska, otrzymana na początku lat 60 XX wieku. Jest także odmianą obcopylną, wymaga zapylaczy jak Elstar, McIntosh, James Grive. Jabłka tej odmiany są duże lub bardzo duże. Miąższ biały, delikatny, soczysty, winny o strukturze drobnoziarnistej. Skórka gładka, delikatna, zielona. W czasie dojrzewania zielono-żółta pokryta rumieńcem (około 80% powierzchni owocu). Cena kilograma jabłek odmiany Delikates waha się na podobnym poziomie co Pirosa. W sezonie 2018 cena kilograma Deliktesa wynosiła od 1,00 do 1,86.

Paulared – jabłka tej odmiany są kuliste, spłaszczone, mają gładką błyszcząca skórkę z ciemnoczerwonym rumieńcem, który pokrywa niemal całą powierzchnię owocu. Owoce średnie i duże o bardzo smacznym miąższu w białym kolorze.

Za kilogram Paulareda zapłacimy od 2,00 do 2,50 złotych. W ubiegłym roku o tej porze cena kilograma tej odmiany wahała się od 1,00 do 1,86, przeciętna cena 1,33 za kilogram.

.Paulared
Paulared

Jabłka zawierają wiele cennych witamin (witaminę C, A, E, K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy oraz liczne minerały jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk).

Jabłka zapobiegają miażdżycy i chronią nasz organizm przed zawałem, zaparciami. Wzmacniają zęby, oczyszczają nasz organizm z toksyn, wspomagają odchudzanie, wspierają pracę mózgu, a co ważne mogą je spożywać także cukrzycy.

Stare angielskie przysłowie mówi, że jedno jabłko dziennie trzyma doktora z daleka (an apple a day keeps the doctor away), a więc trzymajmy się tej zasady.

źródło i dane z 7 lipca 2019 roku: Bronisze; Autor informacji: AK autor wpisu: P. J.  

UDOSTĘPNIJ
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.