Polska produkcja truskawek zajmuje trzecie miejsce w Europie. Na pierwszym miejscu od wielu lat są Hiszpanie, a na drugim Niemcy. Według GUS w roku poprzednim zbiory truskawek wynosiły 156 tys. ton.
Niestety ale tegoroczne zbiory truskawek są zagrożone przez brak pracowników sezonowych, a i pogoda może płatać figle. W poprzednim roku producenci truskawek narzekali na opady deszczu, które w dużej mierze ograniczyły zbiory. Natomiast dwa lata temu pierwsze stawki za truskawki na skupach były obiecujące dla producentów. Jak będzie w tym roku?
Ceny truskawki na skupie w 2020
Stawki 16 czerwca 2020 roku (dokładnie tydzień po uruchomieniu skupów) w zależności od miejsca, wynosiły od 2,00 zł do 2,50 zł/kg za truskawki z szypułką, 3,20 zł do 3,80 zł/kg truskawki bez szypułki, a 4,50 zł/kg kosztowały truskawki na eksport.
Ceny truskawki na skupie w 2021
W zagłębiu truskawkowym na Targowisku Gminnym w Nowym Przybojewie skup truskawek przemysłowych rozpoczął się w roku ubiegłym w dniu 5-go czerwca (2021). Cena startowa wynosiła wtedy 1,70 zł/kg. Kilka dni później pośrednicy w powiecie Grójeckim za truskawki otrzymywali od 2 do 2,10 zł/kg za owoc do tłoczenia. Od 2,20 do 2,30 zł/kg uzyskiwało się za owoce z szypułką z przeznaczeniem na mrożenie.
Kiedy ruszy skup w 2022 i jakie ceny zostaną zaproponowane?
W tym roku nieoficjalnie jeszcze mówi się o pierwszych stawkach za truskawki na poziomie 3 złotych za kilogram. W rozmowie z skupującym nie padają konkretne stwierdzenia, czy cena 3 złote za kilogram dotyczy owoców z szypułką, czy truskawki bez szypułki lub owoców do tłoczenia. Pierwsze punkty skupu truskawek prawdopodobnie zostaną uruchomione w okolicach Płońska / Czerwińska za około 10 dni. Skupujący wskazuje termin 3 – 5 czerwca 2022r.
Patrząc na historię uruchomiania skupów truskawek założyć można, że na pewno pierwsze punkty będą utworzone przed 10 czerwca 2022.
Jeśli informacja o cenie 3 złotych za kilogram na skupie się potwierdzi, to czy jest to kwota satysfakcjonująca dla producentów? Zapraszamy do udzielenia odpowiedzi, w sekcji komentarzy niżej, pod artykułem.
wielu rolników nadal żyje w biedzie. wszyscy potrzebują prawdziwego rozwiązania T
Wszystko prawda, tylko jak nie ma dochodów i innych kredytów na głowie to niestety nie stać Cię na nie zbieranie smutnych owoców ale wielu rolników nadal żyje w biedzie. wszyscy potrzebują prawdziwego rozwiązania T
Jak nie dadzą min. po 5 zł to będzie tak jak z maliną, ludzie zaorają i wtedy za rok nie nie kupią
Wszystko się zgadza tylko jak niema żadnych innych dochodów i kredyt na głowie to niestety nie można sobie pozwolić na nie zebranie owoców przykre ale prawdziwe dużo jeszcze rolników żyje w ubóstwie
Jak zwykle zakłady produkcyjne robią z producentem ( czytaj frajerem ) truskawek i innych owoców co chcą , wina jest oczywiście tylko i wyłącznie po stronie frajerów ,Bo 1.Nie potrafią się zrzeszyć ,zatrudnić fachowca w tej dziedzinie który potrafi negocjować i ustawić sprzedaż 2. Głupota pt. bo się zmarnuje i trzeba zbierać jest zła , lepiej niech się zmarnuje kilkaset kilo lub zebrać na początku ,dla siebie i zrobić przetworów na maxa ,a 3-5 dni później zbierać co dobre za rozsądne 7,50 -8,00pln/kg niż przetwórnie maja zapłacić byle gówno pt.2,50-3,00 i jeszcze narzekać na jakość ….. Rolniku opamiętaj się !!!
Rolnicy to frajezy za 3 zl to niech na polu zostanie to moze wtedy zaproponuja rossądna cene
Pewnie 1 zł od rwania i gówno zostaje rolnikowi bieda będzie na wsi szkoda bo to ciężka praca i niewdzęczna
Żal
Wydaje mi się że to ostatni rok plantatorów truskawek na mrożenie bo nikt nie bedzie dokładał już do produkcji bo nie ma juz z czego dokładać
Dokąd tak będę oszukiwać producentów. Wstyd. W jakim kraju my żyjemy.
3 złote za kilo to nawet nie zwrócą się koszty zaprzygotowanie truskawki do zbooru
Wszystko pozniej zaczęło kwitnąć i rosnąć wiec u skup pewnie później będzie ruszał. Myśle ze bliżej 15, niż 10.
Ciekawa jestem czy 3 złote za kilogram czy 3 za łubiankę?
A ciekawie po ile będzie dżem i sok truskawkowy w sklepie? Przecież rolnik żadnych kosztów przy produkcji czegokolwiek nie ponosi tylko producent gotowej żywność czyli zakład a największe koszty to ponoszą pośrednicy