Kraje na całym świecie z zaciekawieniem przyglądają się indyjskiemu stanowi Sikkim, żeby zobaczyć, czy ekologia jest opłacalna. Stan otuż ten zakazał importu wszelkich pestycydów, herbicydów i syntetycznych nawozów oraz GMO w 2003 roku, stając się pierwszym na świecie w pełni ekologicznym stanem w 2016.
W przeciągu trzech lat ich zbiory powróciły do normy, mówi rolnik w poniższym reportażu BBC:
Mówi się, że populacje pszczół powiększają się, a rośliny zależne od zapylania pszczół, takie jak kardamon, zapewniają znacznie wyższe plony. Raport The Washington Post.
Według BBC stan turystyki w tym regionie również wzrósł o prawie 70%, ponieważ stan przeszedł w stan ekologiczny, a zdrowie gleby gwałtownie wzrosło, jak zwykle w przypadku stosowania metod ekologicznych. Region ten może pochwalić się 500 gatunkami motyli, 4500 gatunkami roślin kwiatowych oraz rzadkimi gatunkami dzikiej przyrody, takimi jak czerwona panda, niedźwiedź himalajski, lamparty śnieżne i jaky.
Wydajność wszystkich owoców wzrosła średnio o 5%, suma przypraw łącznie z imbirem i kurkumą wzrosła o 2%, duży kardamon o 0,8%, a wszystkie korzenie i bulwy, w tym ziemniaki, wzrosły o .6%.
Urzędnicy twierdzą, że zdrowie środowiska, które ucierpiało w wyniku konwencjonalnego systemu rolnictwa, uległo poprawie, podobnie jak zdrowie mieszkańców.
„To wielki moment dla Indii” – powiedziała indyjska minister rolnictwa i dobrobytu rolników Radha Mohan Singh w 2018 r. Rząd Indii planuje odtworzyć w innych częściach kraju to, co robi ludność stanu Sikkim, jak donosi BBC.
Źródło: returntonow.net oraz www.globalresearch.ca