w

Hiszpania zwiększa produkcję jabłek o 19%

fruittoday.com

W tym roku w Hiszpanii zbiory jabłek będą lepsze niż w innych latach w porównaniu z innymi krajami europejskimi, w których produkcja będzie spadać.

Kampania Programu Europejskiego promowana przez Afrucat stwierdza, że ​​w UE* produkcja jabłek ogółem w tym roku spada do prawie 11 milionów ton; Jednak na czołowych miejscach znajduje się Hiszpania, która zwiększa swoją produkcję o 19%; natomiast pozostałe kraje europejskie nie zwiększą w tym roku swojej produkcji.

W Hiszpanii najczęściej spożywanym produktem są owoce, choć różni się to w zależności od profilu konsumenta. Najwięcej owoców spożywają np. osoby starsze (165 kg na osobę), następnie pary bez dzieci lub osoby samotne, a na samym dole rankingu znajdują się gospodarstwa z małymi dziećmi, gdzie tylko połowa spożywa owoce zwyczajowo. W szczególności jabłko, choć odnotowało niewielki spadek, nadal znajduje się na szczycie najczęściej spożywanych owoców, ze średnią wagą 8 kilogramów na mieszkańca.

Ogólnie perspektywy dla sektora rolno-spożywczego zajmującego się produkcją i dystrybucją jabłek w Hiszpanii są korzystne nie tylko dlatego, że należy on do jednej z najczęściej spożywanych grup żywności, ale także należy podkreślić, że konsumenci coraz częściej wybierają produkty krajowe produktów w porównaniu z produktami importowanymi.

Jak mówi Manel Simón, dyrektor Afrucat: „Mamy niezwykłą okazję do dalszego pozycjonowania jabłek jako jednego z owoców preferowanych przez konsumentów; Z drugiej strony podejmujemy wyzwanie zwiększenia jego spożycia w domach, w których nadal nie ma regularnego spożywania tej niezwykle odżywczej żywności.”

źródło: fruittoday.com

UDOSTĘPNIJ

Jak kształtują się ceny jabłek na rynku hurtowym – 2 stycznia 2024r.

Dlaczego trzeba jeść jabłka zimą? Co się dzieje z naszym organizmem, gdy często sięgamy po jabłka?