w

Dlaczego trzeba jeść jabłka zimą? Co się dzieje z naszym organizmem, gdy często sięgamy po jabłka?

Jabłka są jednym z najpopularniejszych owoców na świecie. Dostępne praktycznie pod każdą szerokością geograficzną maja korzystny wpływ na nasz organizm. W Polsce obecnie zarejestrowanych jest 71 odmian jabłoni. Na świecie uprawia się około ośmiu tysięcy różnych odmian jabłek. Wybór jest więc ogromny. Co się dzieje z naszym organizmem, gdy często sięgamy po jabłka?

Jabłka idealne zimą

Duże, małe, zielone, czerwone. Odmian jabłoni jest mnóstwo. Smak jabłek również jest różny. Jedne są słodsze inne bardzie kwaśne. Niektóre bardziej inne mniej soczyste. Jedno ich łączy. Wpływ na nasz organizm. Jaki on jest?

Zacznijmy od tego, że jabłka są najpopularniejszymi owocami w naszym kraju. Zbierane późnym latem i jesienią dostępne są na rynku przez okrągły rok. Chociaż jak wynika z badań, przeciętny Polak zjada jedynie 7 jabłek miesięcznie, co stanowi o połowę mniej niż 20 lat temu. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z ich prozdrowotnych właściwości. A jest ich całkiem sporo. Po jabłka warto sięgać przez cały rok, ale szczególnie jesienią i zimą, kiedy znacznie wzrasta ryzyko infekcji.

Jabłko to witaminy

W jabłkach znajdziemy mnóstwo witamin, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Znajdziemy w nich wpływająca na odporność witaminę C, a także witaminę A, która korzystnie wpływa m.in. na wzrok, jak również witaminę K.
Dzięki zawartości potasu, jabłka poprawią między innymi pracę serca i pomogą zapanować nad wahaniami ciśnienia krwi. Ponadto jedząc jabłka, dostarczymy również wapń, fosfor magnez, a także żelazo.

Jabłka są także źródłem pektyn, które oczyszczają organizm z toksyn. Zawierają również błonnik, który pomaga w procesie trawienia pomaga m.in. usunąć z organizmu szkodliwe związki chemiczne. Jabłka łagodzą zgagę oraz pomagają w likwidacji nieświeżego oddechu.

Pektyny, które znajdują się w owocach pomagają uregulować poziom cukru we krwi. Mają niski indeks glikemiczny i nadają się bardzo dobrze na przekąskę pomiędzy innymi posiłkami. Kwaśne odmiany jabłek są lepsze dla osób zmagających się z podwyższonym cukrem.

Jabłko zawiera ok. 90 kalorii i idealnie nadaje się do spożywania w czasie odchudzania. Jedzenie jabłek pomaga zgubić zbędne kilogramy, jednak jak wszystko trzeba robić to rozsądnie. Owoce pomagają oczyścić organizm z toksyn i poprawiają przemianę materii.

źródło: https://nowosci.com.pl/

 

UDOSTĘPNIJ

Hiszpania zwiększa produkcję jabłek o 19%

Obowiązkowa wymiana tradycyjnych liczników