Świat: Cały czas rośnie spożycie borówek – pod różnymi postaciami
Handel i produkcja borówek rozwija się na całym świecie, a konsumpcja tych jagód stale rośnie (nie tylko w postaci świeżych owoców, ale od puree po sproszkowane). Borówki są również używane jako składniki i dodatki w żywności i napojach. Te nowe zastosowania, w połączeniu ze zwiększonym spożyciem świeżych produktów, pobudziły produkcję na całym świecie.
Dzięki postępom w genetyce i praktykach produkcyjnych borówki były uprawiane w co najmniej 30 krajach w 2019 roku i w różnych klimatach. Produkcja roślinna może być krótkotrwała lub długowieczna, przy czym niektóre rośliny są wydajne już od 1-5 lat lub nawet 40-60 lat.
Globalna produkcja wzrosła ponad dwukrotnie w latach 2010-2019, z 439 000 ton do prawie 1 miliona ton. W 2010 roku tylko cztery kraje wyprodukowały ponad 10 000 ton: Stany Zjednoczone (224 000 ton), Kanada (84 000 ton), Chile (76 000 ton) i Francja (11 000 ton). Liczba krajów produkujących co najmniej 10 ton zaczęła rosnąć w 2012 roku i od tego czasu nie spadła.
Liderami eksportu świeżych borówek są Peru, Chile, Meksyk, Stany Zjednoczone, RPA, Polska i Kanada. Chociaż wartość eksportu świeżych borówek nie jest znana we wszystkich krajach eksportujących, kraje te stanowią dobry wskaźnik sytuacji w eksporcie. Korzystając z informacji z US Census Bureau, danych Trade Monitor i danych krajowych dostarczonych przez zagraniczne biura promocji USDA, eksport z tych krajów wyniósł 2,1 miliarda dolarów w 2019 roku.
Spodziewane postępy w technologii genetycznej prawdopodobnie w nadchodzących dziesięcioleciach doprowadzą do rozwoju nowych odmian i dalszego rozpowszechniania produkcji borówki
Źródło: blueberriesconsulting.com