Współwłaściciel firmy, Alexander Kopadze, powiedział dla serwisu EastFruit: pierwszy produkt jest zaplanowany na koniec listopada – początek grudnia.
Firma rozpocznie pracę z produkcją przecieru jabłkowego, zakres produktów zostanie rozszerzony etapami. „Wzięliśmy punkt odniesienia dla produkcji produktów ekologicznych. Nie posiadamy jeszcze certyfikatu, ale teraz spełniamy wszystkie niezbędne wymagania. Nasze produkty nie zawierają żadnych konserwantów ani barwników i będą wytwarzane wyłącznie z ekologicznych surowców „- powiedział.
Według niego, w 2019 roku, przy wsparciu Agencji Zarządzania Projektami Rolniczymi, firma planuje wprowadzić standard ISO 22000
Według Aleksandra Kopadze, jabłka dla przedsiębiorstwa będą kupowane od gruzińskich rolników z różnych części kraju. Zastosowanie nowoczesnych technologii (w tym gotowanie podciśnieniowe w niskich temperaturach, w autoklawie) pozwala uzyskać produkt końcowy z zachowaniem maksymalnych walorów smakowych i odżywczych, przy jednoczesnym okresie przydatności do spożycia wynoszącym 2 lata.
źródło informacji i zdjęcie: east-fruit