w

Cięcie porzeczek na plantacjach

foto: www.istockphoto.com

Cięcie krzewów owocowych to ważny zabieg agrotechniczny, który wpływa na wielkość i jakość plonu oraz dobrą kondycję roślin. Spełnia rolę sanitarną i odmładzającą.

Na plantacjach nieciętych krzewy są zbyt zagęszczone, a owoce nierównomiernie dojrzewają. Ważna jest optymalna ilość pędów owocujących. Na starszych pędach zawiązuje się mniej pąków kwiatowych, a wyrastające na nich owoce są drobniejsze i gorszej jakości. Nie wyrastają nowe pędy, krzewy szybko starzeją się, spada plonowanie, mniej są skuteczne zabiegi ochrony roślin przed chorobami, szkodnikami i chwastami.

Cięcie porzeczki czarnej

Wiosną w uprawie porzeczki czarnej zabieg cięcia wykonujemy przed ruszeniem wegetacji.

Krzewy można ciąć w lutym, a najpóźniej w marcu, zanim zaczną rozwijać się pąki kwiatowe. Gdy termin cięcia będzie zbyt późny, to pąki są uszkadzane przy wyciąganiu ściętych gałęzi. Można to zrobić już w lutym lub w marcu, gdyż rozwój krzewów porzeczki następuje bardzo szybko, najczęściej na początku kwietnia. Cięcie ma na celu prześwietlenie krzewów, a także usunięcie pędów nadłamanych, krzyżujących się, leżących na ziemi lub chorych. Porzeczki czarne najwięcej owoców mają na przyrostach rocznych i dwuletnich. Podczas cięcia wycinamy pędy 4-letnie, które trzykrotnie owocowały i już słabiej zawiązują owoce.

Na krzewie pozostawia się 4-6 najsilniejszych pędów jednorocznych i po 3-5 pędów dwu- i trzyletnich, łącznie około 15 pędów. Przy zbiorze kombajnowym wystarczy na krzewie pozostawić 8-10 pędów głównych. Pędy należy wycinać u podstawy krzewu, nie zaleca się skracania pędów ani bocznych odgałęzień.

Na plantacji regularnie przycinanej można corocznie usuwać około 20% pędów w celu odmłodzenia roślin.

Jeśli wszystkie pędy w rzędzie porzeczek są w pozycji pionowej, oznacza to, że cięcie było zbyt silne. Na dużych plantacjach stare pędy można wyciąć mechaniczną podcinarką krzewów, a stare gałęzie ze środka krzewów należy wyciąć ręcznie.

Cięcie porzeczki czerwonej

Krzewy porzeczki czerwonej owocują głównie na krótkopędach wyrastających na pędach starszych, obficie owocują od trzeciego roku po posadzeniu. Najlepiej owocują pędy 2- i 3-letnie, dobrze również 4- i 5-letnie.

Jeżeli krzewy nie rosną, zbyt silnie cięcie prześwietlające można wykonać w 5 roku po posadzeniu. Wycina się wtedy najstarsze pędy (mają one najciemniejszą korę, są najbardziej rozgałęzione) oraz leżące na ziemi, uszkodzone, chore. Starsze pędy słabiej owocują z powodu uszkodzeń pędów, co powoduje słabszą kondycję osadzonych na nich krótkopędów owoconośnych.

Zimą lub w okresie wczesnowiosennym łatwiej jest rozpoznać ich wiek i zdecydować, które usunąć. Cięcie powinno być zakończone przed nabrzmiewaniem pąków; zbyt późne przycinanie może powodować odłamywanie pąków podczas wyciągania pędów. Wycięcie około 20% pędów zapewni dobre wyrastanie nowych przyrostów. W okresie owocowania należy pozostawić na krzewie średnio 15 pędów.

autor: Wiesława Kaczorek

źródło: Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

UDOSTĘPNIJ

Pilne! Sadownicy, którzy korzystali z dopłat do prądu, muszą złożyć deklarację do 28 lutego 2025 roku

Atestacja opryskiwaczy — badanie sprawności technicznej sprzętu wykorzystywanego do stosowania środków ochrony roślin