Aronia to superowoc, którego popularność rośnie. W sezonie 2019 piło soki aroniowe lub jadło jej przetwory, przynajmniej raz w tygodniu, 12% Polaków, w samym tylko marcu bieżącego roku aż 11%. Pandemia ustawiła kolejkę po aronię. Koncentrat sprzedajemy na świadome jej walorów rynki Azji – do Korei, Japonii i Chin. U progu wiosny przypominamy walory owoców jagodowych. Zanim w sklepach pojawią się pierwsze świeże polskie superowoce polecamy soki, przetwory i mrożonki.
Eksperci zachęcają do codziennego spożywania superowoców
Rozwiązaniem na dziś są przetwory, które albo ktoś robi samodzielnie albo są do kupienia. Wspaniałe soki, dżemy i mrożonki. Te z owoców jagodowych to prawdziwy skarb. Potrzebujemy tych ciemnych owoców, właśnie aronii, czarnej porzeczki i niedługo borówki, i my je mamy. Mamy wspaniałe plantacje i praktycznie co roku olbrzymi ich urodzaj
– przekonuje prof. n. farm. Iwona Wawer, autorka książek o aronii, m.in. „Aronia superowoc”, którą po raz pierwszy wydano w roku 2012.
Dlaczego warto spożywać aronię i przetwory na jej bazie?
Mamy najsmaczniejsze lekarstwo na świecie
Mobilizacja plantatorów aronii
Odnosimy sukces nie tylko wśród polskich konsumentów, walory aronii są też coraz lepiej znane na świecie. Świat poszukuje antyoksydantów, a my możemy swobodnie konkurować z owocami cytrusowymi. Takich walorów prozdrowotnych nie osiąga żaden owoc południa, ani północy. Superowoce są u nas! Musimy uwierzyć, że Polska żywność i polskie owoce, w tym klimacie wyprodukowane, są praktycznie najlepsze na świecie. Każdy dojdzie do tego swoją drogą. Aktualna sytuacja przyśpiesza refleksję
– dodaje Piotr Nowak, plantator aronii, członek władz Krajowego Zrzeszenia Plantatorów Aronii „Aronia Polska”.
Sukces, który ma wielu ojców
„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” pozwalają nam poznać preferencje konsumentów oraz bariery wzrostu spożycia. Chcemy coraz lepiej definiować grupy docelowe, kanały komunikacji i planować działania promocyjne. Celem integracji producentów poszczególnych gatunków jest wzrost spożycia
mówi Witold Boguta, Prezes Zarządu Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw