Aminokwasy! Roślinne czy Zwierzęce? Jakie kupić?

Jesteśmy ciągle bombardowani : reklamami, ulotkami, targami, konferencjami itd. !

Nie będę robić nikomu reklamy i Wam pisać jaki produkt wybrać, ale na co zwrócić uwagę przy wyborze!

JEŚLI AMINOKWASY TO TYLKO LEWOSKRĘTNE !

JEŚLI AMINOKWASY TO TYLKO POZYSKANE PRZEZ HYDROLIZĘ ENZYMATYCZNĄ!

JEŚLI AMINOKWASY TO JAKIE  ROŚLINNE/ZWIERZĘCE ?

 “…w Europie stosowane są w 80% aminokwasy roślinne, a tylko w 20% aminokwasy zwierzęce” – z jednym wyjątkiem POLSKA! Rewelacyjne aminokwasy posiadają Włosi czy Hiszpanie (zwróć uwagę: zawartość wolnych aminokwasów roślinnych)! U Nas w większości (aż w  70%) sięgamy po  aminokwasy zwierzęce….

Zapytacie mnie czy to źle? hmmm… 

Uważam że, każdy produkt w sadownictwie ma swoje plusy i minusy  :).

Aminokwasy zwierzęce dają znakomite efekty na start wegetacji roślin (w sadownictwie stosowane od początku wegetacji do polowy lipca – są rewelacyjne), natomiast w drugiej połowie rozsądniejszym wyborem są aminokwasy roślinne (wyciszamy roślinę przed oczekiwanym zbiorem).

Każdy dietetyk mówi “CZĘŚCIEJ A MNIEJ” !

 

Co mam na myśli … bo przecież czym są w ogóle aminokwasy ?

Aminokwasy (aa, AA, z ang. amino acids), kwasy aminowe – grupa organicznych związków chemicznych zawierających zasadową grupę aminową oraz kwasową grupę karboksylową −COOH, lub w ujęciu ogólniejszym, dowolną grupę kwasową. (WIKIPEDIA)

PROŚCIEJ 🙂

Są to pozostałości po zwierzętach oraz roślinach (ojjj bardzo to uogólniłam). Oczywiście metoda aby je uzyskać, a następnie podać roślinie w formie przyswajalnej jest bardzo skomplikowana – nie każda firma nawozowa sobie poradzi z wydobyciem tych  “wolnych aminokwasów”.

WARTO stosować aminokwasy :

  • oszczędności energii
  • dostarczenie azotu w formie aminokwasowej
  • stymulacja wzrostu
  • aktywacja biochemicznych i enzymatycznych reakcji w roślinie
  • sprzyja gromadzeniu witamin
  • wzrost przepuszczalności błon komórkowych,
  • sprzyjają absorpcji składników odżywczych;
  • wzrost wydajności odżywiania
  • funkcja nośnika do herbicydów, insektycydów, fungicydów
  • zmniejszenie stresu po przesadzeniu
  • dostarczanie białka, aminokwasów i enzymów, dla lepszego rozwoju flory bakteryjnej
  • poprawa procesów humifikacji składników odżywczych
  • pobudzanie wzrostu owoców
  • antystresor w przypadku stresu termicznego, wodnego, solnego
  • zastosowanie aminokwasów w nawożeniu dolistnym może opóźnia także procesy starzenia się liści – produkcja auksyn
  • niektóre aminokwasy – prolina, są substratami zapasowymi drzew, w prolinie drzewa akumulują azot na zimę
  • nawozy aminokwasowe mogą być silnymi, naturalnymi adiuwantami
  • aminokwasy aplikowane do gleby, wpływają pozytywnie na rozwój flory bakteryjnej
Podstawowe aminokwasy Rola biochemiczna Rola agronomiczna
Glicyna Synteza porfiryn (chlorofil), histydyny i seryny Poprawa fotosyntezy, cykl siarki, zapobieganie chlorozie
Alanina, Walina Prekursorzy kwasu pirogronowego w cyklu Krebsa Stymulacja oddychania
Kwas glutaminowy Synteza innych aminokwasów Stymulacja wzrostu
Metionina Prekursor etylenu Dojrzewanie owoców
Tyrozyna Synteza ligniny Dojrzewanie tkanek roślinnych
Tryptofan Prekursor kwasu indolooctowego Stymulacja wzrostu
Fenyloalanina Synteza ligniny Dojrzewanie tkanek roślinnych
Cysteina, Seryna Synteza białek Źródło energii dla reakcji biochemicznych
Lizyna, Histydyna, Arginina, Prolina, Hydroksyprolina, Leucyna, Izoleucyna, Kwas asparginowy, Treonina, Metionina Synteza białek

Prekursor choliny, kreatyny, cysteiny, glutaniny

Stymulacja wzrostu

Regeneracja po stresie

Pamiętajcie przy zakupie czy to roślinnych czy zwierzęcych aminokwasów, zwrócić UWAGĘ CZY SĄ LEWOSKRĘTNE, PO PRZEZ HYDROLIZĘ ENZYMATYCZNĄ I OBY MIAŁY JAK NAJWIĘCEJ “WOLNYCH AMINOKWASÓW”.

UDOSTĘPNIJ
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like...

1 Response

  1. Anonim pisze:

    Aminokwasowa forma azotu – czy taka forma istnieje ??

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.