Po przystąpieniu Polski do UE nastąpił dynamiczny rozwój rolnictwa ekologicznego. Na przestrzeni lat 2004–2013 liczba gospodarstw stosujących ekologiczne metody produkcji (produkcja certyfikowana oraz w trakcie konwersji na metody ekologiczne) oraz powierzchnia ekologicznych użytków rolnych wzrosły ponad siedmiokrotnie. Od 2014 r. notowana była tendencja spadkowa liczby gospodarstw ekologicznych i powierzchni pod uprawami ekologicznymi.
W 2023 r. liczba gospodarstw stosujących ekologiczne metody produkcji rolniczej (łącznie w okresie konwersji i z certyfikatem) wynosiła 22,4 tys. i była wyższa o 5,5% w porównaniu z 2022 r., ale niższa o 16,0% w porównaniu z 2013 r., w którym odnotowano największą liczbę gospodarstw ekologicznych (26,6 tys.).
Powierzchnia ekologicznych użytków rolnych wynosiła w 2023 r. 636,0 tys. ha i zwiększyła się w stosunku do 2022 r. (o 14,7%). Pozostała jednak o 5,1% niższa niż w 2013 roku. Wzrostowi liczby gospodarstw rolnych towarzyszyło znaczne zwiększenie powierzchni ekologicznych użytków rolnych, co spowodowało zwiększenie średniej powierzchni użytków w gospodarstwach ekologicznych z 26,2 ha w 2022 r. do 28,5 ha w 2023 roku.
Ponad połowa (ok. 60%) wszystkich gospodarstw ekologicznych znajdowała się w 4 województwach: pod- laskim (20,5% ogółu gospodarstw ekologicznych), warmińsko-mazurskim (17,0%), zachodniopomorskim (13,0%) i mazowieckim (11,4%).
źródło: GUS