Listopad to koniec zbiorów w sadach, wniosek z tego jeden w Polsce mamy w tym okresie świeże i ogólnodostępne jabłka. Ceny w tym roku za jabłka są wyższe zarówno na rynku hurtowym czy detalicznym w porównaniu do poprzedniego sezonu ale jabłek jest dwa razy mniej jak zaznaczają sadownicy. Przymrozki wiosenne w 2019 roku dały się we znaki w całej Europie. Zarówno sady konwencjonalne jak i ekologiczne nie miały szans z warunkami atmosferycznymi panującymi na wiosnę.
Jabłka ekologiczne (z certyfikatami) co roku jak sami producenci mówią kosztują od 10% – 40% więcej niż zwykłe (wiele zależy od odmiany, momentu sprzedaży, rozmiaru czy jakości owoców oraz wielu innych czynników).
Obecnie cena polskiego jabłka dla konsumenta w pobliskim sklepiku osiedlowym w Warszawie na ulicy Popularnej wynosi 4,5 zł/kg – 5 zł/kg, jeśli jabłka są z sadu ekologicznego (posiadającego certyfikat) koszt za kilogram może sięgać nawet 8zł/kg.
W pierwszych dniach listopada pojawiło się zdjęcie rozgrzewające dyskusję w branży sadowniczej.
Zdjęcie pochodzi z jednego z Poznańskich sklepików z zdrową żywnością ECO, EKO, BIO, ORGANIC, – sklep w Polsce oferuje jabłka włoskie w cenie włoskiej. Zauważyć można, że cena jest bardzo mocno wygórowana… 14,99 zł za 1 kg jabłka? Czy te jabłka różnią się czymś szczególnym od polskich?
zdjęcia: Sebastian Szymanowski