w

Włochy: Ponad 862 mln strat w sadach po przymrozkach w uprawach pestkowych

Ponad 862 mln euro. Według raportu przygotowanego przez Cso Italy dla Sojuszu Spółdzielni Rolno-Spożywczych, taka jest wielkość szkód w włoskim sektorze owoców wiosennych i letnich. Pierwsze badanie, które zawiera szczegółowy przegląd strat spowodowanych późnymi przymrozkami w marcu i kwietniu 2021 r. Dla czterech gatunków owoców: moreli, brzoskwiń / nektarynek, śliwek, czereśni i wiśni.

W szczególności straty są podzielone w następujący sposób wzdłuż łańcucha dostaw: 454 mln EUR na produkcję polową (około 53%), 150 mln EUR na fazę przetwarzania (17%) i 258 mln EUR na powiązane działania (30%).).

W notatce Związek Spółdzielni Rolno-Spożywczych pisze:

Nigdy wcześniej wydarzenia klimatyczne nie miały tak niszczycielskiego wpływu na wszystkie uprawy i jednocześnie na wszystkich głównych krajowych obszarach produkcyjnych, powodując tak znaczące straty na poziomie krajowym. Szkody, które są jeszcze bardziej dotkliwe na obszarach dotkniętych mrozem w zeszłym roku i które drugi rok z rzędu borykają się z nowymi stratami gospodarczymi.

Morela, straciła 120 tysięcy ton!
Rok 2021 dla moreli to nowy rekord wszech czasów z ostatnich 20 lat. Na poziomie krajowym straty produktu w porównaniu z potencjałem 270 000 obecnym przed mrozem oszacowano na około 120 000 ton, co odpowiada ponad 40% potencjału.

Brzoskwinia, najbardziej dotknięty gatunek w historii
Przed przymrozkami sytuacja produkcyjna wydawała się dobra, do tego stopnia, że ​​szacowana potencjalna produkcja wyniosła nieco poniżej 1,2 mln ton, pomimo zmniejszenia powierzchni wspólnych dla większości obszarów. Niestety wiosenne przymrozki spowodował spadek potencjału początkowego od -60% w Emilii-Romanii do -70% w Piemoncie, prawie do zera produkcji w Wenecji Euganejskiej, Kampanii (-30%), Basilicacie (-20%) i Apulii (-50%).Kwantyfikację szkód ekonomicznych w produkcji szacuje się na 210 mln euro, a na etapie przetwarzania i kondycjonowania na 89 mln euro. Z drugiej strony, 134 mln euro zostanie utracone z tytułu powiązanych działań. Ogółem straty sięgają zatem prawie 433 mln euro.

Śliwa, odszkodowanie za prawie 138 milionów euro
Wszystkie główne obszary produkcji poniosły bardzo poważne straty. W szczególności w północnych Włoszech waha się od -70% w regionie Emilia-Romania do -80% w Piemoncie, przy prawie zerowej produkcji w Wenecji Euganejskiej. W Lacjum szacuje się straty na około 70%, podczas gdy przechodząc na południe, niedobory produktów w głównych regionach wahają się od -10% w Basilicata do -30% w Kampanii. Na poziomie krajowym zakłada się, że straty produktów w stosunku do potencjału występującego przed mrozem wyniosą ponad 125 tys. Ton, co stanowi -55% potencjału krajowego.

Szacuje się, że w przypadku czereśni sektor traci jedną trzecią swojego potencjału produkcyjnego
We Włoszech straty z tytułu mrozu wyniosły około 41 tys. Ton, co stanowi ponad jedną trzecią potencjału występującego przed przymrozkami, który osiągnął dobry poziom produkcji równy oczekiwanym 120 tys. Ton. W przypadku wiśni szkody w produkcji szacuje się na 102 mln euro, 12 mln w przypadku pożniwnych i 26 mln w przypadku utraty powiązanych gałęzi przemysłu.

Analizy Cso Italy na rzecz Sojuszu Spółdzielni Rolno-Spożywczych będą również obejmować szacunki szkód na gruszkach, jabłkach i kiwi w nadchodzących miesiącach.

źródło: italiafruit.net

foto: italiafruit.net

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zawierasz umowę dzierżawy pod farmę fotowoltaiczną? SPRAWDŹ możliwe konsekwencje prawne!

Pogoda na poniedziałek: lokalnie może spaść nawet do 45 l/mkw., niewykluczone są też opady gradu.