Najpopularniejszym owocem we wrześniu były jabłka. Ich konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje prawie dziewięciu na dziesięciu Polaków (87%).
Na drugim miejscu wśród polskich owoców znalazły się śliwki, które jadła ponad połowa (66%) badanych. Spożycie śliwek jest wyższe niż w sierpniu br. (o 14 p.p.). 49% Polaków na początku września jadło gruszki. To mniej niż przed rokiem (o 2 p.p).
We wrześniu wzrosło spożycie jabłek z 80% do 87% oraz jeżyny z 18% do 22%. Spadek odnotowały: czerwona porzeczka (o 9 p.p.), maliny (o 6 p.p.), truskawki (o 8 p.p.) oraz czarna porzeczka (o 3 p.p.)
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! III edycja.”