w

Stop dezinformacji żywnościowej

Stop dezinformacji żywnościowej

Dziś w siedzibie ministerstwa odbyła się konferencja prasowa #StopDezinformacjiŻywnościowej i Tweet Up #MinRolTweetUp. Uczestniczyli w niej minister rolnictwa i rozwoju wsi Robert Telus oraz sekretarz stanu Rafał Romanowski, patronujący akcji #StopDezinformacjiŻywnościowej, będącej oddolną inicjatywą polskich producentów żywności.

Organizatorami dzisiejszego wydarzenia były Krajowa Rada Drobiarstwa oraz Polski Związek Producentów i Hodowców Bydła Mięsnego.

Zagrożenia dezinformacją

Sekretarz stanu Rafał Romanowski, patronujący akcji #StopDezinformacjiŻywnościowej, zwrócił uwagę, że są tworzone specjalne grupy docelowe, do których są kierowane fake newsy.

– Pamiętajmy, że bijemy kolejne rekordy sprzedaży naszej żywności i musimy dbać o to, aby konsumenci nie byli wprowadzani w błąd – stwierdził sekretarz stanu.

– Dlatego tak ważny jest znak Produkt Polski, który potwierdza, że minimum 75 proc. jego składu pochodzi z Polski – dodał wiceminister, zwracając uwagę na kreowane pseudoautorytety, które tworzą fake newsy.

Sekretarz stanu przypomniał, że nie zgodzono się na zarejestrowanie znaku Dobrostan+, bo bylibyśmy zbyt konkurencyjni.

Działania branżowe

– Od wielu lat jesteśmy obiektem ataków – stwierdził prezes zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej Dariusz Goszczyński.

– Za tym stoją duże środki, duże fundusze. Na początku chcą oni zredukować spożycie mięsa, a na końcu chcą zlikwidować produkcję mięsa w ogóle – dodał prezes.

Na działalność różnego rodzaju lobby zwróciła również uwagę prezes Polskiej Izby Mleka Agnieszka Maliszewska.

– Od dawna nazwa mleko jest zastrzeżona dla produktów pochodzących od krów, od ssaków. Chciano jednak wprowadzić do szkół napoje roślinne zamiast mleka. Na szczęście udało się to zablokować i do szkół ma trafiać mleko, które pochodzi od krów – poinformowała prezes Agnieszka Maliszewska.

– Aby przeciwdziałać fake newsom, najlepiej podawać jest konkretne liczby – podkreślił prezes zarządu Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego Jacek Zarzecki.

Stwierdził jednoznacznie, że w Polsce nie ma chowu przemysłowego. W ponad 300 tysiącach gospodarstw jest około 6,4 mln sztuk bydła, czyli nieco ponad 20 sztuk w gospodarstwie.

– Ponad 50 proc. gospodarstw realizuje program Dobrostan+, a w związku z zainteresowaniem rolników środki zostały wielokrotnie zwiększone – przypomniał prezes Jacek Zarzecki.

Deklaracja

Rosnący problem fake newsów i dezinformacji pojawiających się w przestrzeni publicznej na temat polskiej żywności oraz hodowli i dobrostanu zwierząt w Polsce to coraz większe wyzwanie dla branży rolno-spożywczej. Aby temu przeciwdziałać, przedstawiciele organizacji branżowych zdecydowali o zawiązaniu koalicji na rzecz walki z tym problemem.

Podczas konferencji podpisana została Wspólna deklaracja polskich organizacji rolno-spożywczych, producentów żywności i innych zainteresowanych podmiotów na rzecz walki z dezinformacją żywnościową i fake newsami na temat żywności.

Deklarację podpisali:

  • Dariusz Goszczyński – Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza;
  • Jacek Zarzecki – Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego;
  • Agnieszka Maliszewska – Polska Izba Mleka;
  • Paweł Podstawka – Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj;
  • Jerzy Wierzbicki – Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego;
  • Witold Choiński – Polskie Mięso;
  • Agnieszka Jamiołkowska w/z Wiesława Różańskiego – Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego;
  • Tomasz Parzybut – Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP.
UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Uwaga sadownicy – zwiększona aktywność szkodników! Aktualne zalecenia sadownicze.

Tegoroczna cena truskawki poniżej opłacalności!