Stare jabłka i gruszki tworzą bezkaloryczną substancję słodzącą nie stwarzającą problemów środowiskowych w przeciwieństwie do obecnych substytutów cukru.
Holenderska firma Fooditive przekształca jabłka trzeciej klasy, resztki jabłek i gruszek, wraz z kawałkami owoców nienadającymi się do supermarketów, w słodzik niezawierający substancji chemicznych.
Obecne substytuty cukru są uważane za rosnące zagrożenie dla środowiska; sztuczne słodziki nie są wchłaniane przez nasze ciała, ani całkowicie usuwane przez oczyszczalnie ścieków, co oznacza, że te słodziki trafiają do rzek i oceanów, potencjalnie szkodząc życiu roślin i zwierząt wodnych.
Zwykły cukier trzcinowy jest przyczyną globalnych problemów zdrowotnych, a jego uprawa odbija się również na środowisku, wymagając intensywnego zużycia wody i powodując erozję gleby i zanieczyszczenie spowodowane przetwarzaniem trzciny cukrowej. Naturalne słodziki, takie jak miód, mają swoje własne komplikacje.
Holenderska Firma Fooditive, założona przez naukowca Moayada Abushokhedima stworzyła naturalny słodzik z przemysłowych jabłek. Ma być on naturalną alternatywą dla innych opcji słodzików w sposób zdrowy dla naszej planety i naszego ciała.
Fooditive bierze trzeciej klasy jabłka i gruszki – te z brązowymi plamami lub bez kolorów, które nie byłyby sprzedawane w supermarkecie – od lokalnych holenderskich rolników, wraz ze skrawkami owoców i ekstrahuje naturalną fruktozę w procesie fermentacji. Ostatecznym rezultatem jest bezkaloryczna substancja słodząca.
źródło: fastcompany.com