Podtopienia są najgroźniejsze dla plantacji każdego gatunku sadowniczego. Drzewa i krzewy gorzej znoszą zalanie w okresie pełnej aktywności metabolizmu (wiosna, lato). Zalanie zaburza stosunki wodno-powietrzne w glebie, uniemożliwiając korzeniom pobieranie tlenu. W efekcie korzenie zamierają, a rośliny wykazują niedobory składników pokarmowych. Obserwuje się chlorotyczne przebarwienia liści, świadczące o niedoborach azotu i magnezu.W zalanej glebie zachodzą procesy gnilne, uszczupla się populacja pożytecznej fauny glebowej.
Zapobieganie podtopieniom:
- Lokalizowanie sadu w miejscu nie narażonym na okresowe zalania.
- Przeprowadzenie odkrywki glebowej przed założeniem sadu.
- Oglejenie i przebarwienia gleby świadczą o nieodpowiednich warunkach dla upraw wieloletnich.
- W przypadku terenów zalewowych, konieczna jest sprawna melioracja.
- Dbać o drożność drenów i regularnie czyścić rowy melioracyjne.
Postępowanie po zalaniu
Jak najszybciej odprowadzić nadmiar wody. Udrożnić meliorację, jeśli to ona jest przyczyną podtopienia. W razie potrzeby, skorzystać z pomocy strażaków i pomp. Po obniżeniu się poziomu wody, odorać rowek pługiem jednoskibowym wzdłuż rzędu roślin. Dokarmiać rośliny małymi dawkami składników mineralnych.
Ochrona owoców przed chorobami
W okresach wysokiej wilgotności wzrasta ryzyko porażenia owoców przez choroby. Ważne jest dokarmianie owoców wapniem, prawidłowa technika zbioru i selekcja. W przypadku jabłek i gruszek, nacisk należy położyć na zabezpieczenie przed chorobami przechowalniczymi. Do ochrony przedzbiorczej można wykorzystać zarejestrowane środki. W przypadku śliwek, do dłuższego przechowywania w chłodni kierować tylko owoce najwyższej jakości. Ryzyko psucia się owoców można ograniczyć, wykonując przed zbiorem opryski
Ochrona roślin przed chorobami
Na plantacjach po zbiorach należy prowadzić opryski zgodne z programem ochrony roślin. Szczególny nacisk należy położyć na choroby wpływające na kondycję roślin w przyszłym sezonie.