Sezon na brzoskwinie trwa! Największa część odmian to te dojrzewające od końca lipca do pierwszych dni września. Prawdziwy wysyp brzoskwiń już prawie za nami, ale na drzewach w Sadzie Pomologicznym dojrzewają właśnie owoce odmiany 'Inka’ oraz siewek hodowli IO-PIB.
W uprawie przeważają od lat 'Reliance’ i 'Redhaven’. Dużym uznaniem cieszy się nieco od nich późniejsza odmiana skierniewickiej hodowli – 'Inka’. ‚Inka’ wytwarza bardzo duże, kuliste, atrakcyjne owoce, o masie do 160 g. Skórka jest ciemnożółta, niezbyt omszona, pokryta pomarańczowoczerwonym rumieńcem do 50%. Miąższ owoców odmiany 'Inka’ jest żółtokremowy, może być lekko zabarwiony na czerwono wokół pestki. Miąższ bardzo dobrze odchodzi od pestki. Konsystencja miąższu jest masłowa, soczysta.‚Inka’ plonuje praktycznie corocznie i bardzo obficie, nie zawodzi w rejonach, gdzie warunki sprzyjają uprawie brzoskwini. Brzoskwinie 'Inka’ nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i na przetwory czy soki.
Na rynku pojawiają się nowsze kreacje zagraniczne, które – niestety – często nie są dość odporne na zimowe spadki temperatury, podczas których przemarzają drzewa, oraz wiosenne przymrozki uszkadzające pąki i/lub kwiaty.
źródło: Instytut Ogrodnictwa – PIB