w

Sezon na brzoskwinie trwa! 

Sezon na brzoskwinie trwa! Największa część odmian to te dojrzewające od końca lipca do pierwszych dni września. Prawdziwy wysyp brzoskwiń już prawie za nami, ale na drzewach w Sadzie Pomologicznym dojrzewają właśnie owoce odmiany 'Inka’ oraz siewek hodowli IO-PIB.

W uprawie przeważają od lat 'Reliance’ i 'Redhaven’. Dużym uznaniem cieszy się nieco od nich późniejsza odmiana skierniewickiej hodowli – 'Inka’. ‚Inka’ wytwarza bardzo duże, kuliste, atrakcyjne owoce, o masie do 160 g. Skórka jest ciemnożółta, niezbyt omszona, pokryta pomarańczowoczerwonym rumieńcem do 50%. Miąższ owoców odmiany 'Inka’ jest żółtokremowy, może być lekko zabarwiony na czerwono wokół pestki. Miąższ bardzo dobrze odchodzi od pestki. Konsystencja miąższu jest masłowa, soczysta.‚Inka’ plonuje praktycznie corocznie i bardzo obficie, nie zawodzi w rejonach, gdzie warunki sprzyjają uprawie brzoskwini. Brzoskwinie 'Inka’ nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i na przetwory czy soki.

Na rynku pojawiają się nowsze kreacje zagraniczne, które – niestety – często nie są dość odporne na zimowe spadki temperatury, podczas których przemarzają drzewa, oraz wiosenne przymrozki uszkadzające pąki i/lub kwiaty.

źródło:  Instytut Ogrodnictwa – PIB

Czarne kropki na brzoskwiniach! Parch w natarciu!

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pogoda nie rozpieszcza sadowników…

Choroba grzybowa atakuje wiśnie!