Jabłka Grójeckie, to najważniejszy składnik szarlotki z lodami, wyróżnionej przez Komisję Europejską! Najlepsze jabłka i wspaniały przepis szefa kuchni Bartosza Szymczaka z restauracji „Rozbrat 20, to murowany przepis na sukces!
PRZEPIS NA SZARLOTKE Z LODAMI Z MAŚLANKI:
1.Podsmaż na maśle pokrojone w kostkę jabłko, rodzynki i cukier, a następnie dopraw cynamonem i wanilią. Odstaw do schłodzenia. Odcedź sok, zredukuj, aż powstanie syropowa konsystencja, i wróć do przygotowania jabłek.
2.Wymieszaj składniki na kruszonkę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 °C przez 4–6 minut lub do uzyskania jasnozłotego koloru.
3.Wymieszaj mleko ze śmietanką tortową i ziarnami wanilii. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, odstaw na 1 godzinę, a następnie przecedź przez sitko.
4. Z cukru i żółtek przygotuj krem angielski, ostudź do 40 °C, a następnie bardzo stopniowo dodaj do niego maślankę. Pozostaw do ostygnięcia i wymieszaj w maszynie do lodów.
5. Do przygotowania ciasta wymieszaj masło, cukier, olej arachidowy i ekstrakt waniliowy. Dodaj jajka, mąkę i proszek do pieczenia i dobrze wszystko wymieszaj, aby uzyskać twarde ciasto. Schłodź je w zamrażarce, a następnie rozwałkuj i wyłóż do foremki na ciasto. Piecz bez nadzienia w piekarniku rozgrzanym do 165 °C przez 10–15 minut lub do uzyskania złotego koloru.
6.Na koniec wymieszaj miękkie masło z cukrem i stopniowo dodawaj jajka i zmielone migdały. Nałóż na wcześniej upieczone ciasto 1/3 masła migdałowego, a na resztę rozłóż mieszankę jabłek.
7.Posyp kruszonkę na jabłka, a następnie nałóż na nią pozostałe masło migdałowe i tak przygotowaną szarlotkę piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 °C przez 15–25 minut lub do momentu, aż masło migdałowe zacznie się gotować. Pozostaw do ostygnięcia i podawaj z lodami z maślanki.
SKŁADNIKI:
1 kg pokrojonych w kostkę jabłek grójeckich (na przykład jabłka z Grójca Golden Delicious)
100 g rodzynek
100 g cukru
100 g masła
10 g mielonego cynamonu
1 laska wanilii
Kruszonka
125 g mąki
125 g masła
100 g brązowego cukru
90 g cukru granulowanego
125 g mielonych migdałów
Lody z maślanki
60 g pełnotłustego mleka
280 g śmietanki tortowej
ziarna z 1 laski wanilii
200 g cukru
120 g żółtek jaj
470 g maślanki
Ciasto do szarlotki
250 g masła
400 g cukru
60 g oleju z orzechów arachidowych
10 g ekstraktu waniliowego
4 jajka
560 g mąki
24 g proszku do pieczenia
Masło migdałowe
125 g miękkiego masła
125 g cukru
125 g mielonych migdałów
125 g jajek
źródło:
Jabłka Grójeckie, to najważniejszy składnik szarlotki z lodami, wyróżnionej przez Komisję Europejską! Jesteśmy bardzo…
Opublikowany przez Jabłka Grójeckie Poniedziałek, 25 stycznia 2021