Na Fruitlogistica 2020 firma Red Moon®, właściciel marki i odmiany, przedstawił kolejną nową odmianę, odporną na parcha czyli Xeleven Swing®.
Po południowotyrolskiej firmie Fratelli Clementi, francuskim Gerfruit (Swing.bio), szwajcarskim Tobi See Obst AG i australijskiej grupie N&A, klub ma na pokładzie ponad 100 hektarów już posadzonych jabłek odmiany Xeleven Swing w Europie. Plan ogólny zakłada posadzenie 200 hektrów.
Dyrektor generalny MaBo, dr. Egon Treyer, Rainer Wielatt z Salemfrucht i Klaus Dubenkrop (Seefrucht) są przekonani o Swing®:
„Odmiana została już szeroko przetestowana. W sezonie 2018/19 już pierwszy wolumen był na rynku i odniósł ogromny sukces. Ponadto pierwsze niemieckie Xeleven udowodniły swoją wartość na targach konsumenckich. Konsumenci zakochali się w smaku i chrupnięciu Swing®. Dzięki Swing® poszerzamy naszą ofertę o kolejną odmianę. Za kulisami są profesjonaliści w branży, motywu KIKU. Od ponad dekady współpracujemy z marką KIKU. Integrujemy świetny zespół i jesteśmy przekonani, że możemy znacząco przyczynić się do sukcesu Swing®. Dzięki KIKU Variety Management mamy po swojej stronie partnera, który ma również niezbędne doświadczenie w marketingu ”.
„Niezależnie od liczb naszych partnerów jabłka są wyjątkowe: dzięki Swing® wysyłamy mocne sygnały do klientów. Produkcje opieramy na naturze, sadzimy łąki kwiatowe, promujemy różnorodność biologiczną i szanujemy wodę – Nie wystarczy mieć super jabłka i silną markę. Konsument zadaje pytania dotyczące produkcji, a my jesteśmy proaktywni ”.
Jürgen Braun, CEO KIKU Variety Management: „Mabo, Salemfrucht e Seefrucht już od wielu lat jest partnerem KIKU®. Mamy na pokładzie wiernych i odnoszących sukcesy partnerów i nie możemy się doczekać wspólnej realizacji naszej wizji. Nasze doświadczenie z KIKU® pokazało nam, że partnerstwo i współpraca są niezbędne. Od samego początku podążaliśmy tą samą ścieżką z Swing®, współpracując z grupą zaufanych, etycznych i strategicznych partnerów.
Xeleven Swing® łączy w sobie odporność na parcha i niską podatność na choroby z doskonałymi plonami i urzekającym smakiem. Odmiana jest słodka, ma zawartość cukru około 15 ° Brix i jest bogata w aromaty. Ponadto ma wysoką trwałość i doskonały „okres przechowalniczy”.