w

Mrozy w Włoszech uszkodziły sady jabłoniowe oraz owoce pestkowe

Mrozy we Włoszech uszkodziły sady jabłkowe, a także owoce pestkowe. W niektórych miejscach straty spowodowane mrozem szacuje się na 80% potencjalnej wydajności.

FOTO ilustracyjne: shutterstock.com

Temperatura powietrza w północnych regionach Włoch spadła nawet do minus 10 stopni Celsjusza. To właśnie w tym regionie produkuje się duże ilości jabłek, najwyższej jakości dla Włoch, krajów UE i wielu innych krajów na świecie. Ponadto uprawia się tutaj szeroki asortyment owoców pestkowych: wiśni, moreli, brzoskwini, śliwki i innych.

Ocena szkód dla zbiorów jabłek i gruszek jest jak dotąd bardzo trudna. Doniesiono, że ogrody pokryte siatkami przeciwgradowymi ucierpiały znacznie mniej niż te, w których nie było sieci. 

W środkowych regionach Włoch temperatury powietrza również często spadały poniżej zera stopni, co miało negatywny wpływ na kiwi, a także plantacje truskawki i innych upraw jagodowych. Najprawdopodobniej wydajność spadnie, ale jest jeszcze za wcześnie, aby mówić o dokładniejszej ocenie szkód, ponieważ następnej nocy zapowiada się dość zimno.

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wpływ koronawirusa na rolnictwo w UE

Bezpieczne zakupy na bazarach i targowiskach! Co musisz wiedzieć?