Większość odmian obecnie wchodzi lub jest w fazie zielonego pąka, niektórzy sadownicy informują o fazie różowego pąka w odmianie Idared. W fazie zielonego pąka można zaobserwować pierwsze objawy mączniaka. W tym czasie rozpoczyna się okres pierwszych infekcji. Susza zawsze sprzyja mączniakowi w rozwoju!
Mądre przysłowie głosi: „Rok mokry – rok parchowy, rok suchy – rok mączniakowy.”
Zabiegi zapobiegawcze przeciwko mączniakowi sadownicy często stosują w praktyce w mieszaninie z fungicydami przeciwko parchowi jabłoni.
Preparaty oparte na siarce stosujemy w temperaturze poniżej 12 stopni Celsjusza w dawkach od 5-6 kg/ha, gdy temperatura będzie powyżej 12 stopni Celsjusza ilość produktu stosowanego można ograniczyć do 4 kg/ha. Dużo zależy również od produktu i zawartości w nim samej siarki.
Niestety siarka jest bardzo łatwo zmywalna przez deszcz oraz działa tylko zapobiegawczo.
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone na etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych na etykiecie.