Anglicy mawiają: jedno jabłko dziennie, trzyma cię z dala od lekarza. Dietetycy zalecają zjedzenie przynajmniej dwóch jabłek w ciągu dnia – rano dla urody, a wieczorem dla dobrego zdrowia.
Eksperci polecają sięgać codziennie po jabłko, by naturalnie wzmocnić odporność organizmu, który jest narażony na sezonowe infekcje.
https://www.instagram.com/p/B-Df29bFqla/?utm_source=ig_web_copy_link
Jabłka i ich właściwości lecznicze były znane już ok. 6500 r. p.n.e. Wartości odżywcze i prozdrowotne polskich jabłek są doceniane w wielu krajach, ponieważ Polska jest jednym z głównych producentów tych owoców na świecie.
https://www.instagram.com/p/B2zGeBECmi2/?utm_source=ig_web_copy_link
Większość drogocennych składników odżywczych znajduje się tuż pod skórką, dlatego jabłek warto jest nie obierać, aby dostarczyć sobie jak najwięcej zdrowia.
Ponadto jabłko skrywa w sobie moc witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przede wszystkim jest bogatym źródłem witaminy C i potasu. W tym małym owocu znajdziemy także mnóstwo fosforu, wapnia, sodu, magnezu i żelaza.
źródło: zywienie.abczdrowie.pl